Zupa z ciecierzycą

Zupa z ciecierzycą

Ciecierzyca to nie tylko hummus czy falafel. Warzywo pojawia się jako składnik wielu dań – sałatek, curry czy wielu przekąsek. Coraz bardziej doceniana w kuchni. Dziś proponuję zupę z ciecierzycy, jako pomysł na pożywny i bogaty w wartościowe składniki obiad.

Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Jest cennym źródłem białka, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe.

Składniki

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 pomidorów
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz czarny mielony i sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki lub świeża kolendra do przybrania

Zupa z ciecierzycą

Przygotowanie

  1. Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia.

  2. Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie przez ok. 40-50 minut. Ugotowane na miękko ziarna przecedź i odstaw.

  3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Całość smaż około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Warzywa podlej bulionem. Przypraw do smaku. Gotuj razem około 10 minut.

  5. Pod koniec gotowania dodaj ciecierzycę. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. Całość zagotuj.

  6. Zupę z ciecierzycą udekoruj posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Zupa z ciecierzycą

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

3 odpowiedzi na “Zupa z ciecierzycą”

  1. Prawdziwy Polak pisze:

    Kiedy dodać pomidory?

    • „W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory” – punkt trzeci w przepisie ;)

  2. Ola pisze:
    5

    Zupka rewelacja!!! Wszystkim smakowała. Rozgrzewająca, smaczna, aromatyczna. Świetny przepis :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php