Zupa krem z pomidorów

Sezon na pomidory trwa całe lato, a teraz w zasadzie dobiega końca. Warzywa warto wykorzystać do przyrządzenia kremowej zupy, która będzie świetną alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki.

Jako bazy koniecznie użyj domowego bulionu jarzynowego. Do przygotowania zupy-krem wybieram dojrzałe, świeże pomidory. Polecam słodkie pomidory malinowe. Dla podkręcenia smaku możesz dodać trochę ostrej papryki lub kilka kropel tabasco.

Czas przygotowania:

ok 40 minut

Składniki

  • 5 świeżych, dojrzałych pomidorów
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • szczypta ostrej papryki lub kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
  • do podania – świeże zioła (np. tymianek, oregano lub bazylia)
  • pieczywo
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Zupa-krem z pomidorów

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmaż przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli.

  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w większą kostkę. Miąższ pomidorów dodaj do garnka i podsmaż przez minutę, dolej bulion warzywny, wrzuć obraną i pokrojoną marchewkę.

  3. Zupę doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut, aż marchewka będzie miękka.

  4. Dopraw suszonym tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Kilka minut przed końcem gotowania spróbuj zupy jeśli jest zbyt kwaśna – wtedy dodaj odrobinę cukru (np. dwie szczypty). Żeby podkręcić smak zupy możesz też dodać szczyptę ostrej papryki lub kilka kropli tabasco.

  5. Garnek zestaw z ognia. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  6. Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

  7. Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.

  8. Zupę krem przelej do miseczek. Serwuj z listkami świeżych ziół oraz grzankami.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa

Zupa-krem z pomidorów

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php