zajadam.pl

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka

Zupa z dyni z dodatkiem jabłka

Zupa z dyni to moja propozycja na nadchodzące jesienne dni. Zupa z dyni, zarówno tradycyjna – w formie kremu, jak i w wersji orientalnej z przyprawami i mlekiem kokosowym, rozgrzeje, a dodatkowo dostarczy wielu witamin. Tym razem kremowa zupa dyniowa z dodatkiem jabłka.

To bardzo gęsta zupa krem. Lekko pikantna, z odrobiną imbiru i nutą orientalnych aromatów. Zupy o konsystencji kremu dają naprawdę wiele możliwości nie tylko jeśli chodzi o sposoby ich przygotowania, ale i dekorację. Zupę dyniową podaję z chrupiącymi, lekko słodkimi chipsami z jabłka.

Składniki

  • 1 kg miąższu dyni
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 małe jabłka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Przygotuj jabłka – rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyte jabłka ze skórką pokrój w cienkie plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut, aż zarumienią się.

  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Miąższ z dyni pokrój w kostkę.

  3. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj starty imbir, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko podsmaż.

  4. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i chwilę smaż mieszając.

  5. Składniki zalej bulionem lub gorącą wodą tak, aby warzywa były przykryte i gotuj na małym ogniu do ich miękkości. Następnie przy pomocy blendera zmiksuj ją na aksamitny krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  6. Zupę dyniową podawaj z pieczonym jabłkiem.

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php