zajadam.pl

Żurek postny

Żurek postny

Żurek postny można by też nazwać żurkiem wegetariańskim – jego główne składniki to ziemniaki, cebulka i zakwas żytni. Dla mnie jest to dobry wybór, kiedy w nie mam zbyt wielu opcji na szybki obiad w środku tygodnia.

Bezapelacyjnie numerem jeden wśród przepisów na żurek pozostaje moja ulubiona wersja żurku, ale ten żurek wegetariański jest szczególnie ważną opcją np. od kiedy Alicja przestała jeść mięso i trzeba uważniej tworzyć nasze domowe menu.

Składniki żurku

  • 1,5 l wody
  • 200 ml zakwasu na żurek
  • 200 ml śmietany
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie żurku

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia w małą kostkę ziemniaków. Ugotuj je osobno w osolonej wodzie.

  2. W garnku zagotuj wodę.

  3. Na patelni podsmaż na oleju roślinnym posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodaj całość do gotującej się w garnku wody.

  4. Do wody wlej również zakwas i gotuj przez ok. 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj śmietanę i przyprawy, zamieszaj i gotowe!

  5. Do gotowego żurku dodaj ugotowane ziemniaki.

Skomentuj

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Ten przepis to jest praktycznie postna zalewajka, którą w regionie Świętokrzyskim i południowego Mazowsza jadało się w okresie Wielkiego Postu niemalże na co dzień!!! To jest autentyk!!!

  2. 5

    a jakby dodac wedzonego tofu i ew. Räuchersalz ( taka sol pomieszana chyba z papryka, ktora nadaja potrawom super wedzonej nuty???

Czego szukasz?

css.php