Jesień to przede wszystkim czas gruszek. Owoce te najczęściej jadane są na surowo, ale świetnie smakują także pieczone czy smażone. Możesz przygotować z nich wiele przetworów – dżemy, powidła, nalewki. Do mojej spiżarki gruszki trafiły w postaci przepysznej konfitury.
Gatunków gruszek jak bardzo dużo – szacuje się, że nawet kilka tysięcy odmian. Do przygotowania konfitury wybrałam soczyste gruszki Klapsa. Ich smak dodatkowo podkręciłam ziarenkami wanilii. Słoiczek domowej konfitury gruszkowej z waniliową nutą wykorzystałam już jako smarowidło do pieczywa i naleśników, ale myślę, że sprawdzi się doskonale jako dodatek do wielu deserów.
Przygotowanie
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. 
- Pokrojone owoce umieść w garnku i zalej sokiem z cytryny. 
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii wymieszaj z cukrem, a następnie zasyp nim gruszki. 
- Odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok. 
- Garnek umieść na palniku. Na początku gotuj na dość mocnym ogniu, aby gruszki się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. 
- Smaż, mieszając co jakiś czas, aby konfitura się nie przypaliła (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możesz ewentualnie dodać nieco wody do smażenia). 
- Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem. 
- Konfiturę warto pasteryzować trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość. 

 
		

 
									 
									 
									 
									
wygląda świetnie!
Bardzo lubię gruszki :) Taka konfitura na pewno jest pyszna!