zajadam.pl

Śliwki kiszone

Śliwki kiszone

Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października. U nas największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki. Owoce są wdzięcznym materiałem kulinarnym. Przygotowuje z nich desery, ciasta, kompoty oraz przetwory. Dziś proponuję domowe śliwki kiszone.

Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. Do słoika z owocami dorzucam kilka goździków i listki wiśni lub porzeczki. Kiszone warzywa i owoce zachowują swoje cenne, naturalne składniki, szczególnie witaminę C. Ponadto odznaczają się niezwykłymi walorami smakowymi. Śliwki, które dziś serwuję są niesamowite – słodkawo-korzenne. Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.

Czas przygotowania

20 minut

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 goździki
  • 2-3 liście wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)

Śliwki kiszone

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do przestudzenia.

  2. Śliwki umyj, osusz i wydryluj. Owoce układaj w słoiku. Dodaj goździki i listki wiśni lub porzeczki. Zwróć uwagę, żeby śliwki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

  3. Śliwki zalej solanką, tak aby woda całkowicie przykryła owoce.

  4. Słoik przykryj ścierką i odstaw na 4-5 dni. Następnie zakręć słoik wyparzonym wieczkiem. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Śliwki kiszone

Skomentuj

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Jak długo powinny się macerować śliwki? Nie wiem po ilu dniach nadają się do spożycia.
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
    Agnieszka

Czego szukasz?

css.php