Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to jeden z naszych narodowych smakołyków. I choć z punktu widzenia obcokrajowców nasz zachwyt nad takimi produktami jak kiszonki rzeczywiście może dziwić, to dla nas to tradycyjne przysmaki.

W moim domu także nie może ich zabraknąć. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała duży zapas słoików z kiszonymi ogórkami. Przepis będzie więc odtworzeniem receptury babci. Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować wedle własnych upodobań smakowych. U nas zawsze dorzucamy taki zestaw – koper, czosnek, chrzan, gorczyca, liść laurowy i liście wiśni czy porzeczki. Ogórki w słoikach przechodzą aromatami ziół. Takie właśnie lubię najbardziej.

Ogórki kiszone

Kiszonki – samo zdrowie

Kiszone ogórki to naturalne probiotyki. Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, który ma sporo dobroczynnych właściwości. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje florę bakteryjną w jelitach (reguluje trawienie i usuwa toksyny). Kiszone produkty to także duża dawka witamin – A, E, C, K i witamin z grupy B oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Zwiększają przyswajalność żelaza przez co chronią przed anemią. Dość wysoka zawartość sodu sprawia, że nie są polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi lub dla tych, którzy mają problemy z układem krążenia. To doskonałe źródło błonnika. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że dłużej czujemy się syci.

Ogórki kiszone

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

Nie podaję konkretnych ilości składników, to zależy ile słoików z ogórkami chcesz przygotować. Najważniejsza jest proporcja soli do wody, ilość dodatków podaję na słoik 2 litrowy.

  • ogórki gruntowe – niezbyt duże, świeże i jędrne sztuki
  • woda
  • 1 pełna łyżka soli na 1 l wody
  • 2-3 baldachy kopru razem z łodygami
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 4 cm korzenia chrzanu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 liście wiśni i porzeczki (opcjonalnie)

Ogórki kiszone

Przygotowanie ogórków kiszonych

  1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyszoruj szczoteczką.

  2. Zagotuj wodę z solą, mieszaj aż sól się rozpuści.

  3. Na dnie dobrze umytych i sparzonych słoików ułóż – ząbki czosnku, kawałek obranego korzenia chrzanu, baldachy kopru z łodygami, liść laurowy, gorczycę oraz liście wiśni i czarnej porzeczki.

  4. Do słoika włóż ogórki (układaj ciasno, pionowo). Zwróć uwagę, żeby ogórki za bardo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

  5. Ogórki zalej wrzącą wodą z solą, tak aby woda całkowicie przykryła ogórki.

    Ogórki kiszone

  6. Zakręć słoiki i odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach ogórki powinny być gotowe.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Przystawka

Ogórki kiszone w kuchni

Ogórki kiszone sprawdzą się świetnie jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, sosów czy kanapek. Są podstawowym składnikiem tradycyjnej, aromatycznej zupy ogórkowej. Najlepiej jednak smakują zajadane prosto ze słoika ;)

Ogórki kiszone

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Iza says:
    4

    Ogórki po zalaniu gorącą wodą zostawia się na 2, 3 dni w domu w zależności od temperatury pokojowej, a potem wynosi do piwnicy. Chodzi o to by były ukiszone, a w zimnym miejscu do procesu kiszenia czyli fermentacji nie dojdzie. Tak się postępuje, gdy chcemy je mieć na cały rok.

    • Grzegorz says:

      Właśnie miałem również dodać,że po zalaniu ogórków zalewą należy przez ten okres je przetrzymać w ciepłym miejscu aby rozwój bakterii wytwarzających kwas mlekowy w początkowym okresie przebiegał w warunkach optymalnych. Ma to wpływ na długość przechowywania zakiszonych ogórków.

  • Magda says:

    Ale co dalej, po tych dwóch tygodniach? Pasteryzacja ponoć przerywa proces fermentacji. Czy wystarczy trzymać zawekowane ogórki w piwnicy (niska temperatura), by nie sfermentowały się do tego stopnia, aż będą niedobre? Zależy mi, by ogórki wytrzymały cały rok, a jednocześnie nie chciałabym zabijać cennych bakterii przez proces pasteryzacji, bo kiszonki to najlepszy probiotyk.

  • vanyar says:
    5

    Zawsze byłem smakoszem małosolniaków i kwaszeniaków i to jak zapewne się domyślacie do różnych mięs, szaszłyków czy też grila. W dodatku wszystkie piwa dolnej fermentacji świetnie komponują z ogórkami kiszonymi. Podam poniżej prosty przepis: ogórki gruntowe – dowolna ilość NA KAŻDY SŁOIK:1-2 gałązki koprupłaska łyżeczka gorczycy 1/4 główki czosnku. ZALEWA: 4 litry wody 6 łyżkek soli. Do litrowych słoików wkładamy po porcji kopru, czosnku i gorczycy. Następnie umyte ogórki ciasno układamy w słoiku. Wodę zagotowujemy z solą i powstałą zalewą zalewamy ogórki. Przykrywamy i odstawiamy do góry dnem. Ogórki są dobre po 3 dniach. Ostatnio z braku czasu gdy już spiżarnia w piwnicy zaczęła świecić pustkami natknąłem się na ogórki kwaszone małosolne. I przyznam, że nie sięgnąłbym po nie gdyby nie potrzeba chwili związana z grilem i odznaka Jakość – tradycja dla tego produktu. Jak możecie się domyślać gril sie udał :) Ogórki były pierwsza klasa.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję