Konfitura z cukinii

Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę. Teraz jest najlepszy moment na przygotowywanie zimowych przetworów. W tym roku poza tradycyjnymi owocowymi dżemami, konfiturami czy powidłami znajdzie się kilka nowości. Jedną z nich jest konfitura z cukinii.

Aby przygotować konfiturę, wystarczy zaopatrzyć się w ładne i świeże cukinie, cukier oraz cytrynę. Warto uzupełnić przepis o ulubione dodatki, które nadadzą konfiturze charakteru, np. imbir czy wanilia. Cukiniowa konfitura o słodko-kwaśnym smaku na kanapkach spisuje się idealnie.

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok i miąższ z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie umyj (nie obieraj jej ze skórki) i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cytrynę wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciśnij sok i dodaj do cukinii razem ze startą skórką oraz miąższem.

  3. Całość zasyp cukrem i cukrem waniliowym, następnie odstaw na godzinę.

  4. Garnek ustaw na palniku i na małym ogniu podgrzewaj jego zawartość, aż cały cukier się rozpuści.

  5. Następnie zwiększ moc palnika i smaż konfiturę na średnim ogniu.

  6. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.

  7. Konfiturę warto pasteryzować trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Bachenna says:
    5

    Zrobiłam dzisiaj, wyszło pyszne znając życie nie ma co wsadzać w słoiki bo chłopaki wrócą do domu i wymiotą wszystko.. ;)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php