Piklowane warzywa

Pikle to mój sprawdzony sposób na zatrzymanie smaków lata. W jednym słoiku możesz zamknąć swoje ulubione warzywa. W moim zestawie znalazły się – ogórki gruntowe, cukinia, kolorowa papryka, pieczarki, marchewka, brokuły i kalafior.

Jarzyny zakonserwowane są w specjalnej marynacie. Aby uzyskać zalewę do marynowania, gotuję ocet winny z wodą, solą, cukrem z przyprawami – zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Takie pikle świetnie sprawdzają się do sałatek czy po prostu jako dodatek do kanapek.

Pikle z warzyw

Składniki

Zestaw warzyw:

  • małe ogórki gruntowe
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • brokuł
  • kalafior
  • marchewka
  • cukinia
  • pieczarki

Zalewa:

  • 700 ml wody
  • 200 ml białego octu winnego 6 proc.
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu

Dodatki:

  • po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
  • ząbek czosnku na każdy słoik

Pikle z warzyw

Przygotowanie

  1. Na dnie słoików umieść ząbki czosnku i gorczycę.

  2. Kalafior i brokuł umyj, podziel na niewielkie, równej wielkości różyczki. W garnku zagotuj wodę i dodaj różyczki warzyw, gotuj przez ok. minutę. Następnie wrzuć je na durszlak i przelej zimną wodą.

  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kwadraty o boku ok. 2 cm.

  4. Marchew obierz i pokrój w 1 cm plasterki.

  5. Ogórki i cukinię umyj i pokrój w plastry.

  6. Pieczarki obierz. Małe sztuki pozostaw w całości, większe przekrój na pół.

  7. Wodę zagotuj z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, cukrem i solą.

  8. Przygotowane warzywa ułóż warstwami w słoikach.

  9. Warzywa zalej gorącą marynatą i dokładnie zamknij słoiki.

  10. Pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą kilka minut. Na dnie garnka połóż czystą ściereczkę (zapobiega pękaniu słoików). Słoiki wstaw do garnka, zachowując odległość między nimi.

  11. Do garnka wlej gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia. Pasteryzuj około 10-15 minut na wolnym ogniu. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.

  12. Słoiki wyjmij z garnka, jeszcze raz dokręć i postaw do góry dnem, aż przestygną. Po przestudzeniu sprawdź czy nakrętki się zassały.

  13. Pikle odstaw do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach warzywa powinny być gotowe.

Pikle z warzyw

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php