zajadam.pl

Imbir marynowany

Imbir marynowany

Na półkach sklepowych z orientalną żywnością dostępny jest imbir marynowany – różowy lub biały, który jest świetnym dodatkiem, na przykład do sushi. Polecam marynowany imbir domowej produkcji. Zwłaszcza, że świeży korzeń imbiru jest łatwo dostępny. Dzięki temu możesz korzystać z jego cudownych właściwości, a jest ich naprawdę sporo.

Szczególnie polecany jest osobom o osłabionej odporności – posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Ponadto – ułatwia trawienie, leczy migreny, zwiększa koncentrację, polepsza krążenie krwi i działa pobudzająco.

Imbir w kuchni

Marynowany imbir jest nieodłącznym elementem sushi. Pełni funkcję „oczyszczania” kubków smakowych. Stanowi przerywnik między różnymi rodzajami sushi. Spróbowanie marynowanego imbiru powoduje, że smaki się nie mieszają i możesz w pełni delektować się każdym kolejnym kawałkiem japońskiego specjału. Natomiast świeży imbir nadaje potrawom bardziej wyrazisty, ostry, a nawet egzotyczny smak. Często stosuje się go jako dodatek do mięs, zup, ryb i owoców morza.

Czas przygotowania

ok. 20 minut

Składniki

  • 200 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: sok z buraków lub plasterek buraka (jeśli chcesz uzyskać różowy imbir)

Imbir

Jak przygotować domowy imbir marynowany?

  1. Imbir obierz ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw lub łyżeczki. Korzeń pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na szatkownicy.

  2. Pokrojony imbir wrzuć do wrzącej wody i gotuj około pół minuty, aby imbir stał się miękki, ale nie stracił swoich cennych właściwości. W osobnym garnku zagotuj ocet z cukrem i solą.

  3. Imbir umieść w wyparzonych słoiczkach i zalej przygotowaną, gorącą zalewą.

  4. Marynowany imbir nadaje się do jedzenia już po 3-4 dniach. Możesz go przechowywać do kilku tygodni w lodówce.

Imbir marynowany

Skomentuj Pod wpisem mamy już 9 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 9 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Tylko proszę mi napisac ile procent ma miec ocet .
    Bo ostatnio to miałem mały problem .
    Ale musze powiedzieć prawdę wychodzi wspaniale

  2. A może przepuścić imbir przez sokowirówkę i z cukrem brązowym zagotować i na gorąco umieści w słoiczku i on się zamknie.
    Czy ktoś zna taki przepis i proporcje. Można poświęcić raz trochę czasu i sprawa załatwiona. Odkręcić słoiczek i do herbatki po łyżeczce.
    Proszę o informacje na temat syropu z imbiru

  3. 5

    OOO bardzo jestem wdzięczna za ten przepis. Marynata ze złoiczka ma taki zabójczy skład, że się wszystkiego odechciewa… A tu proszę – moża wykonać „swojski” ;)

Czego szukasz?

css.php