zajadam.pl

Imbir marynowany

Imbir marynowany

Na półkach sklepowych z orientalną żywnością dostępny jest imbir marynowany – różowy lub biały, który jest świetnym dodatkiem, na przykład do sushi. Polecam marynowany imbir domowej produkcji. Zwłaszcza, że świeży korzeń imbiru jest łatwo dostępny. Dzięki temu możesz korzystać z jego cudownych właściwości, a jest ich naprawdę sporo.

Szczególnie polecany jest osobom o osłabionej odporności – posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Ponadto – ułatwia trawienie, leczy migreny, zwiększa koncentrację, polepsza krążenie krwi i działa pobudzająco.

Imbir w kuchni

Marynowany imbir jest nieodłącznym elementem sushi. Pełni funkcję „oczyszczania” kubków smakowych. Stanowi przerywnik między różnymi rodzajami sushi. Spróbowanie marynowanego imbiru powoduje, że smaki się nie mieszają i możesz w pełni delektować się każdym kolejnym kawałkiem japońskiego specjału. Natomiast świeży imbir nadaje potrawom bardziej wyrazisty, ostry, a nawet egzotyczny smak. Często stosuje się go jako dodatek do mięs, zup, ryb i owoców morza.

Czas przygotowania

ok. 20 minut

Składniki

  • 200 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: sok z buraków lub plasterek buraka (jeśli chcesz uzyskać różowy imbir)

Imbir

Jak przygotować domowy imbir marynowany?

  1. Imbir obierz ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw lub łyżeczki. Korzeń pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na szatkownicy.

  2. Pokrojony imbir wrzuć do wrzącej wody i gotuj około pół minuty, aby imbir stał się miękki, ale nie stracił swoich cennych właściwości. W osobnym garnku zagotuj ocet z cukrem i solą.

  3. Imbir umieść w wyparzonych słoiczkach i zalej przygotowaną, gorącą zalewą.

  4. Marynowany imbir nadaje się do jedzenia już po 3-4 dniach. Możesz go przechowywać do kilku tygodni w lodówce.

Imbir marynowany

Skomentuj Pod przepisem mamy już 10 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. dziekuje za ciekawy przepis. sprobuje. zamiast cukru mozna dodac erytrytol.
    wtedy bedzie korzystnie wplywal dla osob z cukrzyca

  2. Tylko proszę mi napisac ile procent ma miec ocet .
    Bo ostatnio to miałem mały problem .
    Ale musze powiedzieć prawdę wychodzi wspaniale

  3. A może przepuścić imbir przez sokowirówkę i z cukrem brązowym zagotować i na gorąco umieści w słoiczku i on się zamknie.
    Czy ktoś zna taki przepis i proporcje. Można poświęcić raz trochę czasu i sprawa załatwiona. Odkręcić słoiczek i do herbatki po łyżeczce.
    Proszę o informacje na temat syropu z imbiru

  4. 5

    OOO bardzo jestem wdzięczna za ten przepis. Marynata ze złoiczka ma taki zabójczy skład, że się wszystkiego odechciewa… A tu proszę – moża wykonać „swojski” ;)

Czego szukasz?

css.php