Zupa marchewkowa z imbirem

Gęste i kremowe zupy to dla mnie jeden z najlepszych sposobów, by rozgrzać nawet w najbardziej mroźny dzień. Dziś proponuję zupę marchewkową. Marchew oprócz tego, że ma piękny kolor jest warzywem, które smakuje dobrze pod wieloma postaciami.

Wariacji na jej temat jest mnóstwo – dziś połączyłam słodką marchewkę z imbirem, pikanterii dodaje odrobina chili. Zupę polecam zwłaszcza teraz, kiedy zmniejsza się dostępność świeżych warzyw i owoców, a przez to codzienna dieta staje się mniej urozmaicona. Zdarza się, że brakuje w niej ważnych witamin, które wspierają układ odpornościowy. Wykorzystaj walory smakowe i doceń skuteczne działanie marchwi i imbiru. Marchew należy do jednych z najbogatszych w cenne składniki warzyw. Imbir zaś ma właściwości rozgrzewające i z tego powodu jest bardzo skuteczny przy grypie i przeziębieniach.

Czas przygotowania:

30-40 minut

Składniki zupy marchewkowej

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje zupy

  • 500 g marchewki
  • 300 ml mleka kokosowego
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 papryczki chili drobno posiekana, pozbawiona pestek
  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendra do posypania

Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, chili oraz imbir – smaż 2-3 minuty.

  2. Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki, następnie dodaj na patelnie do pozostałych składników. Zawartość patelni dopraw papryką słodką.

  3. Całość smaż jeszcze przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.

  4. Bulion w osobnym garnku doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj podsmażone warzywa z patelni.

  5. Dodaj mleko kokosowe i gotuj przez około 20-25 minut, aż marchew będzie miękka.

  6. Na koniec dodaj sok z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Zupę  zmiksuj przy pomocy blendera na krem o gładkiej konsystencji.

Zupa marchewkowa

Zupa najlepiej smakuje na gorąco, udekorowana natką pietruszki lub kolendrą z kleksem śmietany lub mleczka kokosowego.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Anastazja says:
    5

    Zupa krem wspaniała ,wykwintna i łatwa .Marchewke imbir i mleczko kokosowe mam zawsze w domu i będę do tego przepisu często wracać .Maz był zachwycony!

  • natalia says:

    przepyszny krem, polecam wszystkim!

  • aldn says:

    ja dodałam łyżkę miodu bo strasznie ostra zupka była i wyszło niesamowicie, polecam :)

  • Jacek says:
    5

    Mega fajna zupa, zrobiłem najpierw bulion na porcji rosołowej, ponieważ unikam kostek rosołowych od czasu jak przeczytałem jak tablica mendelejewa się w nich znajduje. Zupka wyszła boska i ma piękny kolorek :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję