Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap promocji 50% → Sprawdź: pizzanerd.pl

Napar z imbiru z limonką i miodem

Napar z imbiru

Imbir jest jedną z najciekawszych roślin, jakie możesz kupić w naszych sklepach. Najpopularniejszy jest oczywiście w Azji, gdzie w wielu krajach stanowi jeden z podstawowych elementów lokalnej kuchni, ale tak samo dobrze służy swoimi właściwościami również w naszej strefie klimatycznej.

I nie mam na myśli jedynie piernika, bo imbir, szczególnie w świeżej postaci warto mieć pod ręką przez cały rok. Często wykorzystuję go w okolicach października i listopada, kiedy lato odchodzi już w zapomnienie, a coraz bardziej dająca się we znaki jesień potrafi skutecznie skierować człowieka do łóżka ze srogim przeziębieniem.

Właśnie w tym okresie, już od kilku lat moim porannym rytuałem jest przygotowanie gorącego naparu z imbiru i picie go na czczo zaraz po wstaniu z łóżka. Napar ten rewelacyjnie rozgrzewa zaspany organizm, dodaje energii i stymuluje mózg do wydajniejszej pracy. Połączenie imbiru, limonki i miodu mógłbym w zasadzie nazwać naturalnym i ekologicznym energetykiem.

Czas przygotowania

10 minut

Składniki

Podaję składniki pozwalające przygotować jeden kubek naparu

  • 4-5 plasterków świeżego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu
  • woda

Przygotowanie naparu

  1. Imbir obierz ze skóry i pokrój w plasterki.

  2. Wodę zagotuj i wlej do szklanki/kubka, a następnie dodaj imbir. Naczynie przykryj, np. szklanym spodkiem i odstaw na min. 5 minut.

  3. Do lekko przestygniętego naparu dodaj miód i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie i wypij gotowy napój. Jeżeli napar imbirowy jest bardzo gorący, dolej do niego nieco chłodnej wody, aby ze względu na zbyt wysoką temperaturę nie stracić cennych elementów dostarczanych przez miód.

Napar z imbiru

Zobacz również

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

4 odpowiedzi na “Napar z imbiru z limonką i miodem”

  1. Ola pisze:
    5

    WitamCzy zamiast limonki może być cytryna? Jaka jest włściwie róznica między limonką a cytryną?PozdrawiamOla

    • Tomek Lach pisze:

      Może być cytryna :) Różnice między nimi są wyraźne, bo cytryna i limonka to tak jakby kuzynki ;) Cytryna ma więcej cukru i przez to inny smak, limonka moim zdaniem lepiej nadaje się jako dodatek do dań na słono i staram się ją do wszystkich orientalnych potraw dodawać

  2. MONIQA pisze:

    czy taki napar można podać 2latkowi?
    przyznam się ze nigdy nie próbowałam świeżego imbiru :| więc nie wiem czy nie jest to zbyt ostre dla malucha?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php