Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane to doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników. Są nieco ciemniejsze, mają bardziej intensywny smak  i co najważniejsze są bardzo zdrowe.

Naleśniki to świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej (mąką gryczana nie zawiera glutenu, dlatego uznaje się ją za łatwiej przyswajalną). Mąkę otrzymuje się z gryki. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Naleśniki z mąki gryczanej można faszerować zarówno wytrawnym jak i słodkim nadzieniem.

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka, olej oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką kuchenną na gładkie ciasto.

  2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.

  3. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  4. Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki, z obu stron do zezłocenia.

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php