zajadam.pl

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane to doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników. Są nieco ciemniejsze, mają bardziej intensywny smak  i co najważniejsze są bardzo zdrowe.

Naleśniki to świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej (mąką gryczana nie zawiera glutenu, dlatego uznaje się ją za łatwiej przyswajalną). Mąkę otrzymuje się z gryki. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Naleśniki z mąki gryczanej można faszerować zarówno wytrawnym jak i słodkim nadzieniem.

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajka, olej oraz mleko. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką kuchenną na gładkie ciasto.

  2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.

  3. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  4. Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki, z obu stron do zezłocenia.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php