Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

Naleśniki to pozycja obowiązkowa w moim menu. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, jednak czasem nachodzi nas ochota, by wypróbować inną recepturę.

Klasyczny przepis możesz wzbogacić o wszelkiej maści warzywa i za każdym razem stworzyć inne naleśniki. Jako dodatek do tradycyjnych naleśników polecam szpinak, który daje im intensywny zielony kolor.

Składniki:

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do pojemnika blendera wrzuć szpinak, czosnek w proszku i sól. Dodaj dwie szklanki wody. Zawartość blendera zmiksuj.

  2. Do zmiksowanych składników dodaj mąkę, jajka i ponownie zmiksuj, aby uzyskać ciasto o gładkiej konsystencji.

  3. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  4. Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki.

tagi: , , , , , , ,

Jeden komentarz

Jedna odpowiedź do “Zielone naleśniki”

  1. Aneta pisze:

    Niesamowicie wyglądają! Ciekawa jestem reakcji mojego syna – on uwielbia naleśniki! Będziemy próbować przepisu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php