zajadam.pl

Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

Naleśniki to pozycja obowiązkowa w moim menu. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, jednak czasem nachodzi nas ochota, by wypróbować inną recepturę.

Klasyczny przepis możesz wzbogacić o wszelkiej maści warzywa i za każdym razem stworzyć inne naleśniki. Jako dodatek do tradycyjnych naleśników polecam szpinak, który daje im intensywny zielony kolor.

Składniki:

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do pojemnika blendera wrzuć szpinak, czosnek w proszku i sól. Dodaj dwie szklanki wody. Zawartość blendera zmiksuj.

  2. Do zmiksowanych składników dodaj mąkę, jajka i ponownie zmiksuj, aby uzyskać ciasto o gładkiej konsystencji.

  3. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

  4. Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php