Guacamole

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Sprawa z guacamole i generalnie z kuchnią meksykańską jest taka, że każdy ma swoją własną wersję większości klasycznych przepisów. I te przepisy różnią się zarówno ze względu na region w którym są przyrządzane, ale też każdy kucharz czy każda gospodyni ma jakieś swoje sprawdzone sekretne patenty. :)

To guacamole, które wam pokażę zawiera wszystkie obowiązkowe składniki, ale zapamiętajcie, że możecie zmieniać w zasadzie każdy z tych składników poza awokado i limonką. :) Nie lubicie czosnku? Nie ma problemu, nie lubicie ostrego chili? Po prostu pomińcie ten dodatek.

Jedyne do czego bardzo chcę was zachęcić to nie robienie z guacamole miksowanej papki. Musicie uwierzyć mi na słowo, że tylko kiedy zachowacie drobne ale całe cząstki w tym sosie, będziecie mogli na prawdę pokochać prawdziwy smak guacamole.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • czerwona cebula – pół średniej cebuli na jedno średniej wielkości awokado
  • papryczka chilli – nie więcej niż pół małej, podłużnej papryczki
  • świeża kolendra – wedle uznania od kilku do kilkunastu gałązek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • sól

Przygotowanie

  1. Awokado obierz ze skóry. Najlepsze jest awokado tak dojrzałe, że skórę da się zdjąć palcami jednym czy dwoma ruchami. Ważne przy tym, aby owoc nie czerniał w środku.

  2. Obrane awokado wrzuć do miski, dodaj solidną szczyptę soli.

  3. Teraz limonka: najpierw warto ją wymasować, dzięki temu łatwiej będzie wycisnąć z niej sok. Do tego ząbek czosnku wyciskaj przez praskę.

  4. I teraz przy pomocy widelca rozgniataj na miazgę wszystko co wcześniej wylądowało w misce.
    Pamiętaj, że guacamole nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie używam widelca i zostawiam nieco nierozdrobnionych kawałeczków.

  5. Następnie dodaj posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę.

  6. Kolendrę posiekaj niezbyt drobno, do tego papryczka chili – ważne żeby z jej ilością nie przesadzić i dostosować ostrość do własnych upodobań, jeżeli nie lubisz pikantnych dań to po prostu zupełnie z niej zrezygnuj.

  7. Na koniec wszystkie składniki dość dokładnie wymieszaj i gotowe.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php