zajadam.pl

Syrop z sosny

Syrop z sosny

W maju, kiedy na sośnie widać jej młode pędy, możesz zebrać je i przygotować domowy syrop. Syrop warto mieć pod ręką, gdy nadejdzie czas przeziębień. Pączki sosny zawierają szereg wartościowych substancji, które pomagają w walce z jesiennymi infekcjami.

W tym roku przygotowałam własny syrop, tym bardziej, że pojawiły się już młode pędy sosny a drzewa te można znaleźć wszędzie. Jak zbierać pędy sosny? Są to jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Należy przyciąć je sekatorem.

Składniki:

  • 1 kg pędów sosny
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Pędy sosny oczyść z brązowych łusek. Możesz je delikatnie otrzepać, natomiast nie płucz pędów pod wodą – to mogłoby pozbawić je intensywnego zapachu.

  2. Pędy umieść warstwami w dużym słoiku. Przesyp je warstwą cukru – na przemian. Każdą warstwę należy solidnie ugnieść.

  3. Słoik przykryj gazą i przymocuj gumką lub sznurkiem.

  4. Słoik odstaw w dobrze nasłonecznione miejsce na około 4 tygodnie.

  5. Po upływie tego czasu zlej do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php