Crème brûlée to francuski specjał, znany i uwielbiany na całym świecie. Jeśli jeszcze nie znasz jego smaku, czym prędzej nadrób zaległości i sięgnij po przepis na klasyczny crème brûlée.
Kremowo-śmietankowy przysmak o aksamitnej konsystencji z cudowną waniliową nutą jest przepyszny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Deser wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu, przez którą musisz się przebić, aby dostać się do kremu.
Czas przygotowania
Na przygotowanie deseru wystarczy 15-20 minut + 45 minut w piekarniku
Składniki creme brulee
- 300 ml śmietany 36%
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 40 g cukru do przygotowania kremu + 40 g cukru do skarmelizowania
Sposób przygotowania
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii umieść w niewielkim garnku, dodaj śmietanę. 
- Śmietankę z wanilią mocno podgrzewaj przez chwilę (na czas gotowania wrzucam również całą laskę wanilii), doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia. 
- Żółtka utrzyj z cukrem przy pomocy drewnianej łyżki (prawie na kogel)do momentu, aż żółtka zaczną jaśnieć. 
- Przestudzoną śmietankę stopniowo dolewaj do masy jajecznej cały czas mieszając. 
- Masę możesz dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej do foremek (masa powinna wypełnić 1/2 wysokości foremek żaroodpornych). 
- Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 45 minut. Gdy krem jest już gotowy (powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję) wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 
- Przestudzone foremki wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. 
- Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób. Jeśli nie posiadasz palnika możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu. 

 
		







 
									 
									 
									 
									
Napisz pierwszy komentarz