Crème brûlée to francuski specjał, znany i uwielbiany na całym świecie. Jeśli jeszcze nie znasz jego smaku, czym prędzej nadrób zaległości i sięgnij po przepis na klasyczny crème brûlée.

Kremowo-śmietankowy przysmak o aksamitnej konsystencji z cudowną waniliową nutą jest przepyszny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu. Deser wykonany jest na bazie żółtek, śmietany i cukru. Pokryty jest charakterystyczną chrupiącą warstwą karmelu, przez którą musisz się przebić, aby dostać się do kremu.

Czas przygotowania:

Na przygotowanie deseru wystarczy 15-20 minut + 45 minut w piekarniku

Składniki creme brulee

  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru do przygotowania kremu + 40 g cukru do skarmelizowania

Sposób przygotowania

  1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii umieść w niewielkim garnku, dodaj śmietanę.

  2. Śmietankę z wanilią mocno podgrzewaj przez chwilę (na czas gotowania wrzucam również całą laskę wanilii), doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia.

    Creme brulee

  3. Żółtka utrzyj z cukrem przy pomocy drewnianej łyżki (prawie na kogel)do momentu, aż żółtka zaczną jaśnieć.

    Creme brulee

  4. Przestudzoną śmietankę stopniowo dolewaj do masy jajecznej cały czas mieszając.

    Creme brulee

  5. Masę możesz dodatkowo przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelej do foremek (masa powinna wypełnić  1/2 wysokości foremek żaroodpornych).

    Creme brulee

  6. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 45 minut. Gdy krem jest już gotowy (powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję) wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

    Creme brulee

  7. Przestudzone foremki wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Creme brulee

  8. Każdą porcję posyp 1 łyżką cukru. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – najlepszy sposób. Jeśli nie posiadasz palnika możesz włożyć foremki na moment, na najwyższą półkę piekarnika ustawionego na funkcję grill. Podawaj od razu.

    Creme brulee

Warto zaopatrzyć się w specjalny palnik, który jest niezbędny do uzyskania na powierzchni deseru wyśmienitej karmelowej skorupki. Crème brûlée najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony, a skarmelizowany cukier  jest jeszcze ciepły.

Creme brulee