oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Ciasto marchewkowe jest wszystkim doskonale znane i bardzo lubiane :) Dzisiejsza propozycja to w zasadzie mniejsza wersja ciasta marchewkowego.

Muffiny charakteryzują się mocnym korzennym aromatem, a to za sprawą przypraw takich jak: cynamon, imbir, kardamon czy gałka muszkatołowa. W smaku są pyszne, miękkie i puszyste. Oprócz tego są szybkie i proste w przygotowaniu, praktycznie nie musisz używać miksera. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać. Dopełnienie stanowi lukrowa polewa, która świetnie komponuje się z korzennym ciastem.

Składniki

Ciasto

  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu

Lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody przegotowanej

Muffiny marchewkowe

 

Wykonanie

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy.

  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

  3. Masło rozpuść w garnku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzonym masłem i startą marchewką.

  4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.

  5. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nałóż ciasto do około 3/4 jej wysokości.

  6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności sprawdź ciasto przy pomocy patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec muffiny.

  7. Muffiny wyjmij z pieca pozostaw do przestudzenia.

  8. W tym czasie przygotuj polewę – cukier puder utrzyj z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffiny posmaruj lukrem. Możesz podawać udekorowane startą marchewką.

Muffiny marchewkowe