Obecnie trwa jeden z najsmaczniejszych miesięcy w roku. To czas pyszności na pobliskich bazarach, w lokalnych warzywniakach lub przydomowych ogródkach. Niektóre z owoców dostępne są dosłownie przez chwilę, ale chyba nie muszę nikogo przekonywać, że warto po nie sięgać właśnie teraz. Tym razem sięgam po porzeczki – idealny materiał do kolejnego deseru.

Muffiny z czerwonymi porzeczkami to prosty i szybki deser na lato. Kwasowość owoców świetnie komponuje się ze słodkim ciastem. Babeczki przygotujesz bez użycia miksera. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Dorzucisz owoce i pyszny deser gotowy.

Muffiny z porzeczkami

Czas przygotowania:

ok. 20 minut + 25 minut pieczenie

Składniki

Składniki na 10 sztuk muffinek

  • 240 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g roztopionego masła
  • 185 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g porzeczek

Muffiny z porzeczkami

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii dodaj do suchych składników.

  3. W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe składniki: roztrzepane jajka, roztopione masło i mleko.

  4. Mokre składniki przelej do suchych. Dodaj owoce. Wszystko wymieszaj do połączenia składników, tak aby nie było grudek.

  5. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej papilotki nakładaj ciasto do około 3/4 jej wysokości.

  6. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Aby sprawdzić czy ciasto już się upiekło włóż patyczek. Jeżeli patyczek będzie się kleił do ciasta-należy jeszcze potrzymać muffiny w piekarniku.

Muffiny z porzeczkami