oceny: 1, śr. ocena: 3
3

Paella to jeden z hiszpańskich przysmaków. Danie można bardzo łatwo przyrządzić w swojej kuchni. Dziś pokażę jak przygotować paellę z pomidorami, papryką i krewetkami. 

Paella to potrawa na bazie ryżu. Najlepszy jest ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Dobrze sprawdzą się odmiany arborio lub carnaroli. Ryż nie powinien być zbyt mocno rozgotowany. W kwestii dodatków panuje duża swoboda. Paella może zawierać kawałki np. owoców morza, drobiu i różnych warzyw. Do przygotowania hiszpańskiego specjału wybrałam paprykę, pomidory i krewetki. Dodaję także bulion drobiowy i wytrawne, białe wino. Nitki szafranu, którymi przyprawiana jest tradycyjna paella zastępuję słodką i wędzoną papryką.

Paella z krewetkami

Składniki

  • 400 g okrągłego ryżu, np. arborio lub carnaroli
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g krewetek w pancerzach z głowami
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki i cytryna do podania

Paella z krewetkami

Przygotowanie

  1. Przygotuj krewetki. Krewetki pozostaw w pancerzach i z głowami, jedynie natnij je na grzbiecie i usuń jelito, opłucz.

  2. Cebulę obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

  3. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

  4. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną paprykę.

  5. Wsyp ryż i mieszaj, aby ziarenka obtoczyły się w tłuszczu.

  6. Składniki na patelni zalej bulionem, winem i dopraw słodką i wędzoną papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

  7. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut bez przykrycia nie mieszając.

  8. Następnie wlej pomidory, dodaj przygotowane krewetki. Całość duś pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.

  9. Gotową paellę podawaj oprószoną płatkami chili z posiekaną natką pietruszki i cytryną pokrojoną w ósemki.

Paella z krewetkami