Paella

Paella to jeden z hiszpańskich przysmaków. Danie można bardzo łatwo przyrządzić w swojej kuchni. Dziś pokażę jak przygotować paellę z pomidorami, papryką i krewetkami. 

Paella to potrawa na bazie ryżu. Najlepszy jest ryż o krótkich, okrągłych ziarnach. Dobrze sprawdzą się odmiany arborio lub carnaroli. Ryż nie powinien być zbyt mocno rozgotowany. W kwestii dodatków panuje duża swoboda. Paella może zawierać kawałki np. owoców morza, drobiu i różnych warzyw. Do przygotowania hiszpańskiego specjału wybrałam paprykę, pomidory i krewetki. Dodaję także bulion drobiowy i wytrawne, białe wino. Nitki szafranu, którymi przyprawiana jest tradycyjna paella zastępuję słodką i wędzoną papryką.

Paella z krewetkami

Składniki

  • 400 g okrągłego ryżu, np. arborio lub carnaroli
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g krewetek w pancerzach z głowami
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki i cytryna do podania

Paella z krewetkami

Przygotowanie

  1. Przygotuj krewetki. Krewetki pozostaw w pancerzach i z głowami, jedynie natnij je na grzbiecie i usuń jelito, opłucz.

  2. Cebulę obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

  3. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

  4. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną paprykę.

  5. Wsyp ryż i mieszaj, aby ziarenka obtoczyły się w tłuszczu.

  6. Składniki na patelni zalej bulionem, winem i dopraw słodką i wędzoną papryką. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

  7. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut bez przykrycia nie mieszając.

  8. Następnie wlej pomidory, dodaj przygotowane krewetki. Całość duś pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.

  9. Gotową paellę podawaj oprószoną płatkami chili z posiekaną natką pietruszki i cytryną pokrojoną w ósemki.

Paella z krewetkami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Klaudia says:
    3

    Jeżeli ktoś jadl prawdziwa paelle w hiszpani wie ze kurczak jest jednym z wielu potrzebnych składników. Wlasnie w tym cała Paella ze jest to danie rybno mięsne. W tym przepisie niestety jego brak. A szkoda. Pozdrawiam.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php