Orientalny pilaw

Danie na bazie ryżu wcale nie musi być nudne. Doskonałym przykładem jest moja dzisiejsza propozycja. Przygotowałam orientalny pilaw z kurczakiem, rodzynkami i aromatycznymi przyprawami.

Pilaw pochodzi z kuchni arabskiej i ma nieskończoną liczbę wersji. Podstawą dania jest ryż długoziarnisty. Wybrałam pachnący ryż basmati, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły biały lub brązowy ryż o długich ziarnach. Do potrawy dodaję także bulion i mleko kokosowe – składniki te mają zostać wchłonięte przez ziarenka ryżu. Pilaw wzbogacam o aromatyczne przyprawy – cynamon, curry, kurkumę i chili. Słodycz zapewniają dorzucone na koniec rodzynki, zaś podprażone na suchej patelni płatki migdałowe nadają potrawie chrupkości.

Orientalny pilaw

Składniki

  • 200 g długoziarnistego ryżu, np. basmati
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • do podania: 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

orientalny-pilaw-1

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka oczyść z błonek i chrząstek. Pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry.

  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka, smaż aż mięso nabierze złotego koloru.

  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju kokosowym.

  4. Wsyp ryż i mieszaj by ziarenka obtoczyły się w tłuszczu.

  5. Składniki na patelni zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj resztę przypraw – cynamon, kurkumę, płatki chili i sól do smaku.

  6. Dobrze wszystko wymieszaj i duś na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut).

  7. Spróbuj czy ryż jest ugotowany i dobrze doprawiony. W razie potrzeby dodaj przyprawy wedle uznania.

  8. Zestaw z ognia i dodaj rodzynki oraz podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Orientalny pilaw

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php