Pikantne curry z dyni

Sezon na dynię trwa od sierpnia do listopada. W sklepach spotkać można wiele odmian, które różnią się kształtem, kolorem, wielkością. Na szczególną uwagę zasługuje odmiana hokkaido o intensywnej pomarańczowej barwie i miękkiej skórce, której nie trzeba obierać. Dynię hokkaido wykorzystałam do przygotowania curry.

Danie jest bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające, a to za sprawą użytych przypraw – cynamonu, imbiru, papryki. Curry wzbogaciłam przecierem pomidorowym własnej roboty, ale można wykorzystać także świeże pomidory. Najlepiej smakuje z ryżem, posypane natką pietruszki.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 600 g dyni hokkaido lub dyni piżmowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub 1/3 drobno posiekanej papryczki chili
  • ok. 200 ml przecieru pomidorowego – wykorzystałam domowy przecier pomidorowy
  • 200-250 ml wody lub bulionu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Curry z dyni

Przygotowanie

  1. Dynię dokładnie umyj (jeśli używasz odmiany Hokkaido nie musisz jej obierać), usuń włóknisty miąższ z pestkami i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.

  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę podduś na rozgrzanym tłuszczu, po kilku minutach dodaj czosnek i przyprawy.

  4. Na patelnię wrzuć pokrojoną dynię i wymieszaj dokładnie z przyprawami. Dodaj przecier pomidorowy, wodę (lub bulion), sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie połącz i gotuj do miękkości dyni.

  5. Zdejmij z ognia i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ryżem lub ugotowaną ciecierzycą.

Curry z dyni

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php