oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Hej Smakoszu! :) Ten przepis powstał na specjalną okazję, a mianowicie Światowy Dzień Makaronu. W tak wyjątkowym dniu, świętowanym w towarzystwie makaronu Lubella, potrzebny był również wyjątkowy pomysł na makaronowe danie, dlatego w przepisie połączyłem klasyczne składniki spotykane często w towarzystwie makaronu (np. mascarpone, czosnek) z nieco zaskakującymi (pieczona korzenna dynia).

Tym pysznym daniem chciałbym również Ciebie zachęcić do świętowania tego specjalnego dnia własnym makaronowym daniem. Pamiętaj, że pod przepisem znajdziesz kilka super ciekawych faktów na temat makaronu :)

Makaron z mascarpone - Światowy dzień makaronu

A teraz już czas zabrać się za wspólne gotowanie z Lubellą, z którą świętujemy ten specjalny dzień! :) Do przygotowania tego pysznego dania wybrałem makaron typu tagliatelle Gniazda Wstążki Lubella z serii Pełne ziarno, czyli podobnie jak Ola w swoim przepisie – sięgnąłem do makaron pełnoziarnisty.

Jest to makaron przygotowany z użyciem mąki pełnoziarnistej, która jest dobrym źródłem błonnika i wielu cennych minerałów. Mówiąc dokładniej, sekret tkwi w łuskach ziaren, które to zawierają dużo witamin i minerałów, a co za tym idzie są świetną podstawą dla zdrowej i zbilansowanej diety.

Czas przygotowania:

Na przygotowanie tego pysznego makaronu zarezerwuj ok. 30 minut

Składniki

Makaron z mascarpone - Światowy dzień makaronu

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na dwie porcje obiadowe makaronu:

  • Makaron tagliatelle Gniazda Wstążki – Pełne ziarno – Lubella – 5-6 gniazdek (więcej o produkcie)
  • Mascarpone – 200 g
  • Ser żółty / parmezan – nieduża ilość do smaku
  • Dynia – ok. 400 g
  • Świeży szpinak – dwie garści
  • Suszone pomidory – ok. 5 sztuk
  • Cebula
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Natka pietruszki – 1/2 małego pęczka
  • Sok wyciśnięty z limonki lub cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kurkuma, imbir, curry
  • Tłuszcz do smażenia, np. olej roślinny, kokosowy, lub ghee

Przygotowanie makaronu

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika, w którym upieczesz dynię.

  2. Dynię obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę (ok. 1 cm), a następnie przypraw ją solą, pieprzem lub chilli, odrobiną cynamonu, kardamonu, curry i kurkumy. Następnie skrop oliwą z oliwek, wymieszaj dokładnie i ułóż na blaszce wyłożonej papierem.

    Makaron z mascarpone - Światowy dzień makaronu

  3. Tak przygotowaną dynię upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C do czasu aż zmięknie i zacznie się rumienić (ok. 15-20 minut).

  4. W trakcie pieczenia dyni zajmij się również ugotowaniem makaronu według instrukcji z opakowania.

  5. Kiedy makaron już się gotuje, rozgrzej odrobinę tłuszczu na patelni i na średnim podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na złoty kolor.

    Makaron z mascarpone - Światowy dzień makaronu

  6. Następnie na patelnię dodaj mascarpone i pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Zmniejsz ogień i mieszaj delikatnie aż mascarpone się rozpuści. Wtedy dodaj liście szpinaku i podduś je lekko w sosie, aż zmiękną i wyraźnie zmniejszą swoją objętość – szpinak w trakcie duszenia praktycznie znika w oczach, więc nie martw się, że na początku ledwo mieści się na patelni. Jeżeli ser mascarpone stawia opór ;) możesz go rozcieńczyć odrobiną wody.

    Makaron z mascarpone - Światowy dzień makaronu

  7. Kiedy szpinak już lekko zmięknie, dopraw sos do smaku solą i pieprzem, a następnie dodaj na patelnię ugotowany wcześniej makaron oraz starty ser i połowę posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby makaron dobrze pokrył się sosem.

    Makaron z mascarpone - Światowy dzień makaronu

  8. To już prawie finał! :) Makaron z sosem nałóż na talerze, a na wierzchu ułóż pieczoną dynię. Posyp natką pietruszki i udekoruj jeszcze odrobiną posiekanych suszonych pomidorów. Na samym końcu skrop każdą porcję makaronu sporą ilością soku z limonki, co nada całemu daniu świeżości i soczystości, a przy okazji świetnie podkręci smak pieczonej dyni.

Makaron z mascarpone - Światowy dzień makaronu

Światowy Dzień Makaronu

Z okazji przypadającego w dniu dzisiejszym Światowego Dnia Makaronu przygotowałem również kilka ciekawostek na temat makaronu, niektóre z nich były dla mnie zupełnie zaskakujące :)

  • Statystycznie makaron częściej gości w zupie niż jako podstawa drugiego dania.
  • Miłośnicy makaronu zazwyczaj mają w domu przynajmniej 2 rodzaje makaronu. Kształtem numer jeden są świderki (używane niemal do wszystkich dań, zarówno do zup, jak i drugich dań), bardzo popularne są także nitki (np. do rosołu) oraz spaghetti.
  • W polskich domach najczęściej do przyrządzenia sosu pomidorowego do dań makaronowych używany jest koncentrat pomidorowy. * Tu szczerze polecam jednak zwrócenie uwagi na pomidory świeże lub takie z puszki
  • Według ankiet cztery najpopularniejsze makaronowe dania to:
    1) spaghetti po bolońsku,
    2) makaron z sosem mięsnym – gulaszem (to danie mojego dzieciństwa!:)),
    3) makaron z sosem pomidorowym, mięsem i warzywami (nie spaghetti),
    4) zapiekanka makaronowa.
  • Daniem, którego ludzie nie wyobrażają sobie bez makaronu jest poczciwy rosół.