Makaron z bakłażanem

Makaron to wdzięczny temat do eksperymentów. Ostatnio ze względu na moje zainteresowanie kuchnią wegetariańską staram się wykorzystywać warzywa do różnych potraw, w których normalnie pojawia się mięso.

Tym sposobem zainspirowany przepisem na makaron carbonara postanowiłem upichcić coś podobnego, ale z bakłażanem i pieczarkami w roli głównej. Improwizacja zakończyła się pełnym powodzeniem, w związku z czym przepis zapisuję na blogu dla siebie i dla wszystkich smakoszy makaronu :-)

Składniki

  • 1 nieduży bakłażan
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 50 g twardego żółtego sera
  • 300 g makaronu wstążek
  • przyprawy: suszony tymianek, oregano
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeży tymianek do przybrania

Wykonanie

  1. Zaczynamy od bakłażana. Pokrój go na 1 cm plastry, oprósz je solą i odstaw w misce na 20-30 minut. W tym czasie bakłażan straci swoją goryczkę.

  2. Pieczarki oczyść, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na oleju, razem z posiekanym czosnkiem i cebulą na złoty kolor. Na samym początku smażenia skrop pieczarki sokiem z cytryny, dzięki czemu zachowają jasną barwę.

  3. Następnie plastry bakłażana opłucz wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój z podłużne, dość cienkie paseczki.

  4. Bakłażana również podsmaż na złoty kolor na patelni z oliwą.

  5. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami z opakowania.

  6. Kiedy bakłażan będzie już miękki i zrumieniony dodaj na patelnię usmażone wcześniej pieczarki z cebulą. Dopraw solą i pieprzem, a także suszonymi ziołami, i zalej całość śmietanką.

  7. Kiedy śmietanka zacznie gęstnieć dodaj starty żółty ser. Zamieszaj całość i odczekaj jeszcze 1-2 minuty aż sos jeszcze mocniej zgęstnieje i śmietana pokryje ładnie kawałki bakłażana, i pieczarek.

  8. Na talerze nałóż porcje makaronu, a na wierzch po solidnej porcji warzyw w śmietanowym sosie. Na koniec ułóż na każdej porcji trochę listków świeżego tymianku.

Makaron z bakłażanem

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php