Połączenie wstążek makaronu ryżowego z mięsem wołowym i warzywami to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników orientalnych smaków.

Bazą dania jest makaron ryżowy, który doskonale wchłania smak sosu. W tym przypadku mieszanki sosu sojowego, oleju sezamowego i soku z limonki. Do tego porcja soczystej wołowiny i podsmażonych warzyw – marchewki, selera naciowego, cebuli, czosnku, papryczki chili i imbiru.

Makaron z warzywami to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo często przyrządzam to danie, modyfikując składniki w zależności od tego, co mam akurat w lodówce. Zachęcam Cię do eksperymentowania i zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji. Więcej przepisów na makaron znajdziesz tutaj.

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 300 g mięsa wołowego (lekko zmrożone, następnie pocięte na bardzo cienkie plasterki)
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem (cebula pokrojona w cienkie plasterki, a szczypiorek posiekany)
  • 2 małe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Następnie odcedź i przelej zimną wodą na sitku.

  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną cebulę (szczypiorek odłóż do dekoracji potrawy), czosnek i papryczkę chili oraz starty imbir. Podsmaż przez ok. 2 minuty.

  3. Dorzuć pokrojoną w słupki marchewkę i pokrojonego na plasterki selera. Smaż przez ok. 4 minuty cały czas mieszając.

  4. Na patelnię dodaj mięso pokrojone cienkie paski i podsmaż, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.

  5. Do podsmażonych warzyw i mięsa dodaj makaron. Smaż mieszając przez minutę.

  6. W mniejszym naczyniu wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, brązowy cukier i sok z limonki. Mieszankę wlej na patelnię.

  7. Wszystko dokładnie wymieszaj tak by sos pokrył makaron, warzywa i mięso. Zestaw z ognia.

  8. Makaron z warzywami i mięsem wyłóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem.