Dania makaronowe to mój sprawdzony sposób na pyszny obiad. Makaron jest bardzo łatwy w przygotowaniu i stwarza mnóstwo możliwości. Jednym z fajniejszych pomysłów są muszle conchiglioni, które możesz nadziewać dowolnym farszem.

Wnętrze muszli wypełniłam świeżym szpinakiem i kremową ricottą. Zielone liście podsmażyłam z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową. Nadziewany makaron zapiekam w piekarniku razem z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą.

Muszle makaronowe

Z dużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie, które pięknie prezentuje się na stole, ale także wyśmienicie smakuje.

Składniki

Muszle faszerowane szpinakiem i ricottą

  • 250 g muszli makaronowych conchiglioni
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Sos pomidorowy

  • 2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skórki (800 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku

Dodatki

  • 250 g mozzarelli
  • listki świeżej bazylii

Muszle makaronowe

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i odcedź.

  2. Przygotuj nadzienie – na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

  3. Do czosnku dodaj szpinak i duś na mniejszym ogniu. Podgrzewaj wszystko na patelni przez ok. 5 minut.

  4. Patelnię zdejmij z ognia przestudź. Szpinak wymieszaj z serem ricotta i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  5. Teraz czas na sos – w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmaż przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.

  6. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i oregano. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).

  7. Powstały sos wlej do żaroodpornego naczynia. Muszle makaronowe nadziej farszem z szpinaku i ricotty.

  8. Muszle ułóż na sosie pomidorowym i posyp kawałkami sera mozzarella (odrywaj nieduże kawałki sera rękoma i posyp je na wierzchu).

  9. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 20-25 minut.

  10. Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym serwuj gorący, posypany świeżymi ziołami np. listkami bazylii.

Muszle makaronowe