Przełom lipca i sierpnia to początek sezonu na paprykę. W sklepach i na straganach pojawia się jej coraz więcej, w coraz lepszych cenach. Głównym znakiem rozpoznawczym, że to już TEN CZAS jest dla mnie zwykle pojawienie się dużej ilości białej papryki, dostępnej zwykle właśnie w trakcie paprykowego sezonu.

Tym samym w moich eksperymentach związanych z poszukiwaniem nowych smaków pizzy postanowiłem wykorzystać paprykę i skomponować na jej bazie całą listę dodatków do pizzy. W lodówce miałem akurat słoik aiwaru, czyli węgierskiej pasty z pieczonych warzyw. Do tego kilka plasterków salami, cebula i już mamy bardzo węgierskie zestawienie smaków :)

Pizza wyszła super-pyszna, soczysta i wyjątkowa w smaku – węgierska po prostu! :-)

Pizza węgierska

Czas przygotowania:

Na przyrządzenie tej pizzy zarezerwuj ok. 45 - 50 minut.

Składniki

Z podanych ilości składników upieczesz jedną pizzę na cienkim cieście dla dwóch osób, o średnicy ok. 30 cm. Jeżeli lubisz grubsze ciasto, polecam podwoić ilość składników ciasta.

Pizza węgierska

Ciasto

  • 125 g mąki
  • 75 ml ciepłej wody
  • 3-4 g drożdży suchych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • dwie solidne szczypty soli

Dodatki

  • 4 łyżki pasty warzywnej aiwar
  • 4 łyżki pomidorów z zalewą z puszki
  • 50 g sera mozzarella
  • 50 g salami
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej lub białej papryki
  • 1/2 papryczki chilli

Wykonanie pizzy

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj oliwę, sól, i ciepłą wodę wymieszaną wcześniej z drożdżami. Zacznij mieszać zawartość miski łyżką, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dłońmi aż do uzyskania sprężystej i gładkiej kuli ciasta.

    Wodę (ciepłą ale nie gorącą!) z drożdżami warto odstawić na 1-2 minuty, aby drożdże zaczęły pracować i dopiero wtedy dodać do mąki.

  2. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrastania pod przykryciem, w ciepłym miejscu, przez ok. 30 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

  3. Kiedy ciasto wyrośnie rozprowadź je przy pomocy dłoni lub rozwałkuj wałkiem do postaci cienkiego placka o rozmiarach blachy, na której zamierzasz upiec pizzę.

  4. Na tak przygotowane ciasto nałóż mieszankę aiwaru i sosu pomidorowego.

    Pizza węgierska

  5. Następnie na pizzy ułóż pokrojone w cienkie paski papryki, chilli i cebulę.

    Pizza węgierska

  6. Na sam koniec dodaj plastry salami i porozrywane cząstki mozzarelli.

    Pizza węgierska

  7. Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C przez ok. 8-10 minut do czasu, aż dodatki i ciasto zaczną się rumienić.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 4
kuchnia węgierska

Pizza węgierska