oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Kiedy mogę zwolnić tempo i poświęcić więcej czasu na przygotowanie śniadania sięgam po nowe przepisy i chętnie eksperymentuję. W jeden z takich luźniejszych poranków przygotowałam muffiny. Muffiny na śniadanie? Tak, bo kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie. Owoce i słodkie kremy zamieniłam na wytrawne dodatki.

Do ciasta dodałam starty ser cheddar, posiekane świeże liście szpinaku, a całość przyprawiłam solą, pieprzem i chili. Babeczki wyszły wyśmienite. Muffiny w wytrawnej wersji to prosty sposób na sycące i ciepłe śniadanie czy przystawkę. Do tego babeczki są bardzo proste – wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie upiec.

Muffiny ze szpinakiem

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Muffiny ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.

  2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną drobno cebulkę, aż osiągnie złoty kolor, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość smaż jeszcze 1-2 minuty. Wymieszaj, by smaki się połączyły i odstaw do przestudzenia.

  3. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, chili i ser.

  4. W drugiej misce – mikserem lub trzepaczką ubij jajka z jogurtem i oliwą.

  5. Połącz mokre i suche składniki. Do masy dodaj posiekany szpinak i podsmażoną cebulę oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Masę przełóż do silikonowych foremek lub do formy wyłożonej papilotkami.

  7. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru.

Muffiny ze szpinakiem