Bajgle z ricottą, botwiną i łososiem

Zupa z młodych liści i korzeni buraczków to pierwsze skojarzenie jakie przychodzi na myśl o botwince. Roślina ma jednak znacznie więcej kulinarnych zastosowań. Botwinę wykorzystałam do przygotowania kremowego serka śniadaniowego.

Aromatyczne pieczone buraczki w połączeniu z kremowym serem ricotta smakują rewelacyjnie. Tak przygotowany serek ląduje na domowych bajglach. Do tego plastry wędzonego łososia i posiekany świeży koperek. Moja dzisiejsza propozycja niech będzie dla Was inspiracją do stworzenia najlepszych kanapek.

Bajgle z ricottą i botwiną

Czas przygotowania:

ok. 15 minut

Składniki

  • bajgle (można wykorzystać swoje ulubione pieczywo)
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • pęczek botwiny wraz z buraczkami
  • 125 g ricotty
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Bajgle z ricottą i botwiną

Przygotowanie

  1. Liście wraz z młodymi buraczkami dokładnie opłucz. Buraczki rozłóż na folii aluminiowej. Następnie posyp je solą i świeżo mielonym pieprzem oraz skrop obficie oliwą z oliwek. Buraki zawiń folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut).

  2. Ricottę umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.

  3. Przestudzone buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników.

  4. Dodaj listki botwiny – mniejsze wrzuć w całości, a duże liście pokrój i dodaj do ricotty.

  5. Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  6. Tak przygotowanym serkiem posmaruj rozkrojone bajgle, nałóż plasterki łososia, przykryj i serwuj na śniadanie lub zapakuj na lunch do pracy.

Bajgle z ricottą i botwiną

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php