Bataty lubię za ich słodki smak, piękny, pomarańczowy kolor i szerokie zastosowanie kulinarne. Nieważne, pieczone czy gotowane, dla mnie w każdym wydaniu smakują wyśmienicie. Tym razem z batatów przygotowałam purée, które stanowi doskonały dodatek do dań głównych.

Purée jest bardzo proste w przygotowaniu. Ugotowane bataty rozgniatam z masłem, dokładnie tak samo jak zwykłe tłuczone ziemniaki. Dodatkowo warzywa miksuję przy pomocy blendera na idealnie gładką masę, ale nie jest to konieczne, jeśli chcesz uzyskać purée o bardziej wyrazistej strukturze. Do tego przyprawy – papryka i gałka muszkatołowa, które nadają purée charakteru.

Składniki

  • 600 g batatów
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn

Puree z batatów

Przygotowanie

  1. Bataty obierz, pokrój w większą kostkę i umieść w garnku z zimną wodą. Dodaj sól i warzywa gotuj do miękkości przez ok. 15 minut.

  2. Warzywa odcedź i dodaj do nich masło. Następnie bataty rozgnieć tłuczkiem.

  3. Dodaj przyprawy – pieprz, paprykę i mieloną gałkę muszkatołową. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie purée.

  4. Purée z batatów udekoruj świeżymi ziołami – tymiankiem lub rozmarynem.

Puree z batatów

Przetarte/zmiksowane bataty wykorzystuję jako zamiennik naszych rodzimych ziemniaków. Purée pasuje do wielu potraw. Szczególnie dobrze smakuje z mięsem czy rybami.