Sezon na botwinę w pełni. Roślina o pięknej barwie jest inspiracją do tworzenia pysznych dań. Warzywo najczęściej wykorzystuje się do zup i chłodników. Tym razem botwina w połączeniu z kaszą gryczaną.

Botwina jest składnikiem, który nadaje charakter potrawie. Warto przyjrzeć się z bliska temu warzywu, gdyż jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Młode listki buraka ćwikłowego obfitują w błonnik, białko, węglowodany, a także witaminę C, kwas foliowy i mikroelementy: mangan, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk. Botwina pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm, a także koi nerwy.

Składniki

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 pęczek botwiny z buraczkami
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Kasza gryczana z botwiną

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie opłucz i osusz. Następnie posiekaj liście i łodygi. Młode buraczki obierz i podgotuj na parze.

  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy. Na tłuszcz wrzuć posiekaną botwinę i podsmaż chwilę. Dodaj podgotowane i pokrojone w większą kostkę buraczki.

  3. Patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś składniki do momentu, aż będą miękkie.

  4. Patelnię odkryj, dodaj miód i imbir. Dokładnie wymieszaj. Podsmaż całość jeszcze przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i wszystko wymieszaj.

  6. Kaszę gryczaną z botwiną podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Kasza gryczana z botwiną