Samosy z dynią

Trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju wywodzą się z kuchni indyjskiej. Przyrządzać je można na tysiąc sposobów. Nadzienia bywają przeróżne. Moim jesiennym faworytem są samosy z farszem dyniowym.

Ciasto przygotowuję z mąki pszennej z dodatkiem masła klarowanego (można zastąpić je olejem). Mąkę pszenną wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia rozcieram w rękach z tłuszczem, tworząc kruszonkę. Następnie dolewam stopniowo wodę, zagniatam na miękkie, elastyczne ciasto, a następnie odstawiam do lodówki. W ten sposób otrzymałam kruchą, składają się z warstw konsystencję ciasta. Wnętrze pierogów wypełniłam farszem z ziemniaków, groszku i dyni, doprawionym aromatycznymi przyprawami – curry, chili, imbirem i kuminem. Dzięki dodatkom smak farszu jest wyraźny i nadaje charakteru całemu daniu.

Samosy z dynią

Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • ok.125 ml wody
  • 5 łyżek masła klarowanego lub oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 300 g ziemniaków
  • 150 g groszku
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Samosy z dynią

Przygotowanie

  1. Do mąki wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia dodaj masło i palcami dokładnie rozprowadź je w mące. Następnie stopniowo dolewaj wody zagniatając elastyczne ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, imbir, kumin, curry, chili.

  4. Dodaj pokrojone ziemniaki, dynię i groszek. Podsmaż przez ok. 5 minut.

  5. Składniki zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie i nadmiar płynu odparuje. Gotowe nadzienie odstaw do przestudzenia.

  6. Ciasto podziel na porcje równej wielkości. Każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 12 cm, następnie przetnij na pół. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.

  7. Rożki nadziej farszem, tak aby od góry został zapas ciasta. Brzegi ciasta nałóż na siebie i sklej.
  8. Tak przygotowane samosy smaż w głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyłóż je na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Samosy z dynią

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php