W sezonie na bób na moim stole nie może zabraknąć gęstej kremowej zupy z zielonymi fasolkami w roli głównej. Do jej przygotowania nie potrzebujesz dużo składników. Wystarczą bulion, warzywa – bób, por, ziemniaki i podstawowe przyprawy. 

Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję. Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. A dodatek ziemniaków sprawia, że krem jest pożywnym daniem.

Bób dostępny jest stosunkowo krótko. Dlatego spiesz się, aby cieszyć się jego smakiem. Poza walorami smakowymi posiada także sporo cennych wartości odżywczych. Jest bogaty w białko, błonnik i węglowodany. Warzywa są skarbnicą wielu witamin (witaminy z grupy B, witaminę A oraz C) oraz mikroelementów (przede wszystkim wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu).

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml wody
  • 750 g bobu
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 2 małe ziemniaki (ok. 200 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki (odłóż kilka plasterków do dekoracji zupy). Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

  2. Bób gotuj przez 10-15 minut w osolonej wodzie, a następnie obierz.

  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.

  4. Podsmażone jarzyny zalej wywarem i wodą, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ugotowany i obrany bób (zachowaj trochę do dekoracji zupy).

  5. Zdejmij garnek z ognia, dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie zblenduj na gładką masę kremu z bobu.

  6. Zupę udekoruj plasterkami pora i bobem.