Zupa fasolowa

Jesienią i zimą sięgam po przepisy na treściwe i rozgrzewające potrawy. Gęsta i pożywna zupa z fasoli to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni.

Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem. Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz pietruszkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek. Na koniec przyprawy i pyszny, pożywny obiad gotowy.

Zupa fasolowa

Składniki

  • 300 g białej fasoli
  • 200 g boczku surowego, wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Zupa fasolowa

Przygotowanie

  1. Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj przez ok. 30 minut.

  3. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  4. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki i pietruszkę w talarki i dodaj do bulionu. Całość gotuj przez około 15 minut.

  5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał, więc nie smaż boczku na maksymalnym ogniu. Jeśli tłuszczu jest za mało dodaj olej. Na wytopionym tłuszczu i oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanymi warzywami, dodaj fasolę razem z wodą, w której się gotowała.

  7. Zupę gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Zupa

Zupa fasolowa

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • kasia says:

    uwielbiam zupę fasolową, dziś robiłam fasolkę po bretońsku. Następnym razem będzie zupka

  • JanuszCebulak says:

    Zupa wyszła pysznie :) Trochę mi brakowało w opisie ile wody użyć do gotowania fasoli, ale na czuja się udało :)

  • Emilia says:
    4

    Pyszna! Co prawda przepis lekko zmodyfikowałam usuwając boczek, a zamiast tego do smaku dodałam pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, ale mimo to naprawdę smaczna. Na pewno nie raz powtórzę :-)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję