Zupa fasolowa

Jesienią i zimą sięgam po przepisy na treściwe i rozgrzewające potrawy. Gęsta i pożywna zupa z fasoli to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni.

Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem. Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz pietruszkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek. Na koniec przyprawy i pyszny, pożywny obiad gotowy.

Zupa fasolowa

Składniki

  • 300 g białej fasoli
  • 200 g boczku surowego, wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Zupa fasolowa

Przygotowanie

  1. Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj przez ok. 30 minut.

  3. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  4. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki i pietruszkę w talarki i dodaj do bulionu. Całość gotuj przez około 15 minut.

  5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał, więc nie smaż boczku na maksymalnym ogniu. Jeśli tłuszczu jest za mało dodaj olej. Na wytopionym tłuszczu i oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanymi warzywami, dodaj fasolę razem z wodą, w której się gotowała.

  7. Zupę gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

Zupa fasolowa

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Emilia says:
    4

    Pyszna! Co prawda przepis lekko zmodyfikowałam usuwając boczek, a zamiast tego do smaku dodałam pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, ale mimo to naprawdę smaczna. Na pewno nie raz powtórzę :-)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php