Jesienią i zimą sięgam po przepisy na treściwe i rozgrzewające potrawy. Gęsta i pożywna zupa z fasoli to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni.

Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem. Do zupy dodaję także inne warzywa – ziemniaki, cebulę, czosnek, marchewkę oraz pietruszkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję podsmażony boczek. Na koniec przyprawy i pyszny, pożywny obiad gotowy.

Zupa fasolowa

Składniki

  • 300 g białej fasoli
  • 200 g boczku surowego, wędzonego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Zupa fasolowa

Przygotowanie

  1. Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj przez ok. 30 minut.

  3. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

  4. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki i pietruszkę w talarki i dodaj do bulionu. Całość gotuj przez około 15 minut.

  5. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Pozwól, aby tłuszcz powoli się wytapiał, więc nie smaż boczku na maksymalnym ogniu. Jeśli tłuszczu jest za mało dodaj olej. Na wytopionym tłuszczu i oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanymi warzywami, dodaj fasolę razem z wodą, w której się gotowała.

  7. Zupę gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

Zupa fasolowa