Sezon na pomidory trwa całe lato, a teraz w zasadzie dobiega końca. Warzywa warto wykorzystać do przyrządzenia kremowej zupy, która będzie świetną alternatywą dla tradycyjnej pomidorówki.

Jako bazy koniecznie użyj domowego bulionu jarzynowego. Do przygotowania zupy-krem wybieram dojrzałe, świeże pomidory. Polecam słodkie pomidory malinowe. Dla podkręcenia smaku możesz dodać trochę ostrej papryki lub kilka kropel tabasco.

Czas przygotowania:

ok 40 minut

Składniki

Zupa:

  • 5 świeżych, dojrzałych pomidorów
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • szczypta ostrej papryki lub kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
  • do podania – świeże zioła (np. tymianek, oregano lub bazylia)

Grzanki:

  • pieczywo
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Zupa-krem z pomidorów

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmaż przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli.

  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój w większą kostkę. Miąższ pomidorów dodaj do garnka i podsmaż przez minutę, dolej bulion warzywny, wrzuć obraną i pokrojoną marchewkę.

  3. Zupę doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut, aż marchewka będzie miękka.

  4. Dopraw suszonym tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Kilka minut przed końcem gotowania spróbuj zupy jeśli jest zbyt kwaśna – wtedy dodaj odrobinę cukru (np. dwie szczypty). Żeby podkręcić smak zupy możesz też dodać szczyptę ostrej papryki lub kilka kropli tabasco.

  5. Garnek zestaw z ognia. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

  6. Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

  7. Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.

  8. Zupę krem przelej do miseczek. Serwuj z listkami świeżych ziół oraz grzankami.

Zupa-krem z pomidorów