oceny: 2, śr. ocena: 5
5

Por to chyba jedno z najbardziej niedocenionych warzyw w wielu kuchniach. Okazuje się, że jest on wyjątkowo wdzięcznym produktem. Pomysłów na pyszne dania z porem nie brakuje. Może być jedynie dodatkiem, lekko podkręcającym smak całej potrawy, albo elementem dominującym. Dziś na blogu por jako główny składnik kremowej zupy.

Do przygotowania zupy nie potrzebujesz długiej listy składników. Wystarczą warzywa – ziemniaki, por, cebula ze szczypiorkiem i podstawowe przyprawy. Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję. Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy. A dodatek ziemniaków sprawia, że krem jest pożywnym daniem.

Zupa-krem z pora

Składniki

  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 3 duże pory
  • 2 małe ziemniaki (ok. 200 g)
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Usuń zewnętrzne liście z pora, pozostałą część warzywa pokrój na plasterki. Szczypiorek i cebulę dymkę drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzej masło razem z oliwą z oliwek. Dodaj pokrojone składniki. Całość podsmaż przez ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas.

  3. Podsmażone jarzyny zalej wywarem i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.

  4. Garnek zestaw z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa-krem z pora

Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego, domowych grzanek, czy po prostu dobrego pieczywa. Zupę z pora podaję najczęściej z grzankami czosnkowymi.