Szpinak w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdza się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. Dziś proponuję pyszną zupę krem z zielonymi listkami w roli głównej.

Sam szpinak przygotowany w domu może być mdły i nijaki w smaku. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni zestaw przypraw i dodatków. Zupę wzbogaciłam serem ricotta, sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Dobrze przyrządzony szpinak smakuje wyśmienicie.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 125 g serka ricotta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku oraz szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Zupa krem ze szpianku

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.

  2. Do garnka z grubszym dnem wlej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj ziemniaki i całość podsmaż.

  3. Do garnka dorzuć opłukany szpinak. Podlej wywarem i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

  4. Zestaw garnek i zmiksuj zupę na gładki krem razem z serkiem ricotta.

  5. Zupę dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa krem ze szpianku

Krem ze szpinaku możesz podawać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Dobrze smakuje także z jajkiem ugotowanym na twardo.