Kalarepę najczęściej zajadam w formie sałatki lub chrupię surową bez żadnych dodatków. Okazuje się jednak, że jest to warzywo, z którego wyczarować można znacznie więcej pyszności – można je faszerować, łączyć w potrawach z mięsem i innymi warzywami. Tym razem z kalarepy postanowiłam przyrządzić zupę-krem.

Głównymi zaletami tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość przyrządzenia jej z zaledwie kilku składników. To świetna propozycja na obiad, kiedy nie masz czasu czy ochoty na długie stanie w kuchni. Wystarczy podsmażyć kalarepę wraz z listkami i cebulą, zalać bulionem i zmiksować.

Zupa-krem z kalarepy

Składniki

Zupa:

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 małe kalarepy z listkami
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • posiekany koperek do podania

Zupa-krem z kalarepy

Przygotowanie

  1. Kalarepki umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i listki. Kalarepę pokrój w kostkę, a listki drobno posiekaj.

  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

  3. W większym garnku podgrzej masło z oliwą, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

  4. Następnie dodaj kalarepę wraz z liśćmi i duś kolejne 5 minut.

  5. Całość zalej bulionem, dodaj szczyptę cukru i gotuj do miękkości warzyw.

  6. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.

  7. Zupę przelej do misek i serwuj z posiekanym koperkiem.

Zupa-krem z kalarepy