Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę. Teraz jest najlepszy moment na przygotowywanie zimowych przetworów. W tym roku poza tradycyjnymi owocowymi dżemami, konfiturami czy powidłami znajdzie się kilka nowości. Jedną z nich jest konfitura z cukinii.

Aby przygotować konfiturę, wystarczy zaopatrzyć się w ładne i świeże cukinie, cukier oraz cytrynę. Warto uzupełnić przepis o ulubione dodatki, które nadadzą konfiturze charakteru, np. imbir czy wanilia. Cukiniowa konfitura o słodko-kwaśnym smaku na kanapkach spisuje się idealnie.

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok i miąższ z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie umyj (nie obieraj jej ze skórki) i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cytrynę wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciśnij sok i dodaj do cukinii razem ze startą skórką oraz miąższem.

  3. Całość zasyp cukrem i cukrem waniliowym, następnie odstaw na godzinę.

  4. Garnek ustaw na palniku i na małym ogniu podgrzewaj jego zawartość, aż cały cukier się rozpuści.

  5. Następnie zwiększ moc palnika i smaż konfiturę na średnim ogniu.

  6. Jeśli konsystencja jest odpowiednia zdejmij garnek z palnika. Gorącą konfiturę przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć je i postaw do góry dnem.

  7. Konfiturę warto pasteryzować trzymając słoiki przez ok. 10 minut w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni C. Dzięki temu przetwory będzie można długo przechowywać bez obaw o ich trwałość.