Bób najczęściej przygotowuję w najprostszej postaci – ugotowane zielone fasolki z odrobiną soli lub masła stanowią doskonałą przekąskę. Warzywo ma jednak znacznie większy potencjał kulinarny i sprawdza się świetnie jako główny składnik wielu dań.

Po pierogach z bobem, pesto i zupie przyszedł czas na pyszną sałatkę, którą wzbogaciłam listkami świeżej mięty, prażonymi pestkami słonecznika i serem ricotta. Sałatkę serwuj jako dodatek do dań z mięsa, ale także solo. Bób podobnie jak inne warzywa strączkowe ma mnóstwo wartości odżywczych. Wyróżnia się dużą zawartością białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

Czas przygotowania:

Ugotowanie bobu od 15 do 30 minut + przygotowanie sałatki max. 15 minut

Składniki

  • 1000 g bobu
  • 250 g ricotty
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki liści świeżej mięty
  • 1-2  łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka z bobem

Przygotowanie

  1. Bób dokładnie opłucz. Następnie umieść w garnku i zalej wodą o dwukrotnie większej objętości. Dodaj łyżeczkę soli. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, aż bób będzie al dente.

  2. Ugotowany bób pozostaw na cedzaku. Następnie obierz ze skórki i przełóż do miski.

  3. Dodaj listki mięty i zrumienione pestki słonecznika oraz skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Do sałatki dodaj ricottę. Na koniec skrop oliwą z oliwek.

Sałatka z bobem