Są takie momenty w roku, kiedy nic nie smakuje lepiej niż owoce własnoręcznie zebrane z drzewa, czy warzywa wyhodowane we własnym ogrodzie. Dlatego zawsze staram się korzystać okazji, kiedy na sklepowych półkach dostępne są nasze lokalne produkty.

Sam nie mam – jeszcze – własnego ogródka czy sadu, ale rok w rok zajadam się sezonowymi skarbami, wśród których prym wiodą pomidory. W sierpniu na każdym kroku dostępne są ich przeróżne odmiany, zwykle bardzo tanio, bardzo smacznie, kolorowo i super zdrowo. Z polskich specjałów doceniam pomidory chyba nawet bardziej niż jabłka czy truskawki :-)

Co roku w pełni sezonu nie może w moich zapasach zabraknąć suszonych pomidorów, a bywa że nawet trzy posiłki dziennie składają się głównie z pomidorów. Dziś przedstawiam prosty i szybki przepis na sałatkę z pomidorów. Soczystą, pełną smaku, doprowadzającą kubki smakowe do kulinarnego orgazmu!

Sałatka z pomidorów

Czas przygotowania:

10 minut

Składniki sałatki

Podaję tylko nazwy składników, bez konkretnych ilości, ponieważ sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a ilości poszczególnych składników najlepiej dobierz według własnych upodobań :)

  • dojrzałe pomidory różnych odmian
  • cebula
  • świeże zioła: bazylia, mięta
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny lub sok z limonki
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli

Sałatka z pomidorów

Wykonanie

  1. Wykonanie tej sałatki jest banalnie proste i bardzo szybkie. Zacznij od pokrojenia dużych pomidorów w kostkę (ok. 1 cm).

  2. Małe pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, a nieco większe i podłużne (śliwkowe?) na ćwiartki.

  3. Wszystkie pomidory przełóż do miski, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, listki świeżych ziół i dokładnie wymieszaj.

  4. Następnie dodaj przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, odrobinę chilli.

  5. Skrop całość 1 łyżką soku z limonki (ew. cytryny) lub octem balsamicznym, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Całość zamieszaj i odstaw na kilka minut, aby pomidory puściły sok.

  6. Sałatkę pomidorową podawaj jako dodatek do różnych dań, albo jako danie samo w sobie, z dodatkiem grzanek lub świeżego pieczywa.

przygotowania: 10 minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka

Sałatka z pomidorów