Chrupiąca i soczysta sałatka, zawierająca pyszne warzywa, które warto włączyć do swojego codziennego menu. Skomponowana jest z selera naciowego z dodatkiem jabłka, marchewki, pora i podprażonych orzechów włoskich.

Sałatka z selera naciowego to świetny dodatek do obiadu czy samodzielna przekąska dla osób, które lubią intensywne smaki. Charakterny seler świetnie łączy się ze słodkim jabłkiem i karmelizowaną marchewką.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego to właśnie tutaj znajdziesz pomysły na połączenie warzyw i owoców z przeróżnymi dodatkami.

Składniki na 2 porcje

  • 1 jabłko
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • garść orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni.

  2. Z pora odetnij zielone liście, pozostaw białą i jasno zieloną część. Pokrój na plasterki i umieść na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osusz na papierowym ręczniku.

  3. Duże łodygi selera naciowego umyj i pokrój na plastry, końcówki porozrywaj tak jak sałatę.

  4. Jabłko dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki. Następnie pokrojony owoc skrop połową soku z cytryny.

  5. Przygotuj warzywne wstążki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką do jarzyn na wstążki. Następnie wszystkie paski pokrój nożem tak, aby uzyskać efekt makaronu.

  6. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z miodem i resztą soku z cytryny. Dopraw solą, pieprzem.

  7. Do miski wrzuć wstążki z marchewki i wymieszaj, tak aby dokładnie pokryły się marynatą.

  8. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzuć marchewki i smaż krótko na większym ogniu do momentu karmelizacji. Odstaw do przestudzenia.

  9. Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  10. Na talerz wyłóż liście z selera naciowego, na zieloną warstwę wyłóż resztę przygotowanych składników – plasterki pora i selera, pokrojone jabłko, wstążki marchewki.

  11. Całość polej sosem jogurtowym i posyp podprażonymi orzechami włoskimi.