oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Rośliny strączkowe sprawdzają się idealnie do sporządzania różnorodnych past. Na blogu znajdziesz już przepis na pastę z bobu, groszku czy białej fasoli. Ta ostatnia szczególnie przypadła mi do gustu, dlatego tym razem przygotowałam pastę z czerwonej fasoli.

Do czerwonej fasoli dodaję czosnek, paprykę słodką i ostrą dla pokręcenia smaku. Do pasty dorzucam także orzechy włoskie, które nadają smarowidłu chrupkości. Kanapki z pastą z fasoli są świetną alternatywą dla tradycyjnych kromek z serem czy wędliną.

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli, lub 1/2 szklanki suchej fasoli namoczonej i ugotowanej do miękkości
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • posiekana natka pietruszki do podania

Pasta z fasoli

Przygotowanie

  1. Ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki odcedź i umieść w pojemniku blendera.

  2. Dodaj ząbki czosnku, orzechy włoskie, słodką i ostrą paprykę. Dopraw solą, pieprzem. Wszystko zmiksuj na gładką masę.

  3. Do masy dodawaj stopniowo oliwę z oliwek i miksuj, aż do uzyskania pasty o odpowiedniej konsystencji.

  4. Pastę serwuj na pieczywie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Pasta z fasoli

P.S. W nowym 2016 roku zapraszamy na kanał bloga na YouTube, gdzie publikujemy przepisy na pyszne, kolorowe i zdrowe jedzenie, a także opowiadamy o zdrowym stylu życia bez wyrzeczeń i zmuszania się do czekogolwiek! :-)

Kliknij tutaj i zobacz profil Zajadam.pl na YouTube