Lubię kupować w sklepach nieznane mi wcześniej produkty, w szczególności zdrowe i nietypowe. Taką właśnie ciekawostką był dziki ryż. Czarny, o cienkich i długich ziarnach. Kupiłem 100 gram na wagę, nie mając zielonego pojęcia co z niego przygotuję.
Szybki przegląd lodówki i przepisów dostępnych w sieci natchnął mnie do stworzenia pysznej i zdrowej – jak sam dziki ryż – sałatki. Wyszło przepysznie, a ja nie sądziłem, że dzika odmiana ryżu będzie tak smaczna i tak świetnie połączy się pozostałymi składnikami.
Składniki
- 100 g dzikiego ryżu
 - 100 g kukurydzy z puszki
 - 100 g groszku zielonego z puszki
 - 1/2 świeżego pomidora pokrojonego w kostkę
 - mała garść rukoli
 - kilka łyżek kiełków
 - 3-4 kawałki suszonych pomidorów
 - dwie łyżki suszonej żurawiny
 - 2 łyżki ziaren słonecznika
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki octu ryżowego lub 1 łyżeczka octu jabłkowego
 - sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie sałatki
Ryż ugotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, następnie odcedź go i przestudź.
W misce umieść ryż, polej go oliwą z oliwek i octem ryżowym. Dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj do ryżu wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj całość i dopraw do smaku pieprzem i solą.
Sałatka ta świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub obiad do pracy. Jest świeża, soczysta i polecam zabranie ze sobą dużej porcji – można jeść do woli, bo to samo zdrowie :-)


									
									
									
									
Myślę, że lepsza by ta sałatka była bez tej przetworzonej kukurydzy z puszki.Po za tym wygląda smakowicie :-0