zajadam.pl

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa to kolejny temat, który postanowiłem zgłębić w ramach nalewkowej przygody. Wbrew moim przypuszczeniom okazuje się, że nalewka z gruszek to wymagający trunek i nie jest tak banalny w wykonaniu jak nalewka z wiśni czy malin.

Po pierwsze gruszki bardzo wolno oddają swój smak i kolor, co powoduje, że czas macerowania i dojrzewania tej nalewki wynosi przynajmniej jeden rok. Ja jeszcze tego nie mogę potwierdzić, ale doświadczeni fachowcy zgodnie potwierdzają, że warto zaczekać. Jeżeli efekt rocznych oczekiwań będzie tak świetny jak w przypadku orzechówki, to bez marudzenia wyczekuję kolejnego roku i możliwości wypróbowania mojej gruszkówki :-)

Składniki nalewki gruszkowej

  • 1 kg gruszek typu Williams – ta odmiana najlepiej nadaje się do wykonania nalewki, gruszki powinny być dojrzałe, soczyste ale nadal twarde (aby nie rozpadły się w trakcie macerowania)
  • 500 ml spirtusu o mocy 70% – czyli np. mieszanka 350 ml spirytusu 96% i 150 ml przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru
  • opcjonalne dodatki: kora cynamonu, goździki, ziarna kardamonu

Wykonanie

  1. Gruszki obierz ze skóry, usuń szypułki, a następnie pokrój w kostkę (razem z gniazdami nasiennymi).

  2. Pokrojone gruszki umieść w słoju i zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na sześć miesięcy. Kilka tygodni przed końcem maceracji możesz dodać niewielki kawałek cynamonu, goździka, i ewentualnie dwa-trzy ziarenka kardamonu. Takie dodatki mogą rewelacyjnie urozmaicić smak nalewki, a nawet niejako wzmocnić jej gruszkowy smak.

  3. Po tym czasie zlej cały płyn do osobnego naczynia lub butelki, a pozostałe w słoju gruszki zasyp cukrem.

  4. Słój ustaw na słonecznym parapecie i czekaj kilka dni, aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop. Możesz co jakiś czas potrząsać słojem, aby przyspieszyć proces rozpuszczania cukru.

  5. Następnie cały syrop cukrowy zlej, a gruszki dodatkowo odciśnij na sitku lub łatwo przepuszczającej soki tkaninie.

  6. Wszystkie uzyskane do tej pory płyny połącz i rozlej do butelek. W momencie możesz też nalewkę przefiltrować np. przy pomocy bibuły lub papierowego filtra do kawy.

  7. Tak przygotowaną nalewkę odstaw na kolejne pół roku, aby spokojnie dojrzała i uzyskała najlepszy smak. Życzę cierpliwości ;)

Gruszka w butelce

Przy okazji polecam świetny artykuł ze zdjęciami pokazującymi, w jaki sposób można do małej butelki „włożyć” dorodną gruszkę, a potem zalać ją nalewką i otrzymać w ten sposób niesamowity efekt wizualny – w sam raz na prezent :)

http://joemonster.org/art/20156/Jak_zmiescic_cala_gruszke_w_butelce

Skomentuj Pod przepisem mamy już 16 komentarzy!

oceny: 1, śr. ocena: 4

4

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 16 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. To już kolejna nalewka w/g Twojego przepisu do jakiej się przymierzam.
    Ale mam pytanie, czy dobrze zrozumiałem że gruszki zalewamy razem z pestkami?
    Pozdrawiam.

  2. Tomku, czy ja dobrze zrozumiałem?
    Gruszki macerujemy razem z nasionami?
    To moja kolejna nalewka w/g Twojego przepisu.
    Za rok zobaczymy jak smakuje.
    Pozdrawiam.

    1. Najlepiej postępuj zgodnie z przepisem podanym na tej stronie. ;-) Ja jestem zwolennikiem zalewania owoców alkoholem w nalewkach. Zasypując je najpierw cukrem bardziej idziesz w stronę wina niż nalewki, jest spora szansa że owoce zaczną fermentować, zaś w nalewkach chodzi o macerację czyli wyciąganie z nich smaku, zapachu i koloru.

  3. moje gruski ciemnieja , pirwszy raz mi sie to zdarza czy u Pana tez tak bylo, bo zastanawiam sie czy jej nie przefiltrowac po miesiacu nastawu, kawalaki grusze sie utleniaja mim dodania kwasku cytrynowego, ale moze to tak ma byc?

  4. Witam
    Czy w tekście nie ma błędu?Na sześc miesięcy aż?A może ma być sześc tygodni jak wszystkie inne owoce trzymamy w alkoholu?
    Będę w przyszłym roku robił bo są nadwyżki gruszek.
    Dotychczas zrobiłem wiśniową, malinową, pigwowcową, głogówkę wszystko dojrzewa mniam…

  5. Witam, po udanej nalewce wiśniowej postanowiłem zabrać się za nalewkę gruszkową i mam pewien problem. Stosując podane proporcje gruszki nie są całkowicie zakryte! jak to u was wychodzi bo ja musiałem dolać jeszcze jedną taką porcje spirytusu aby w miarę je zakryło ?
    Gruszki pokroiłem w ćwiartki.

  6. Ja osobiście nie polecam zalewanie owoców czystym spirytusem , a są owoce o bogatszym smaku i aromacie niż gruszka jest to wyłącznie MOJE zdanie POZDRAWIAM WOJTEK

  7. Bardzo podobnie, Tomku, z tą różnicą, że zalewam 96% – ym spirytusem i nie kroję w kostkę, lecz w ćwiartki. Acha: są to gruszki niewielkie i twarde – Konferencje :)

Czego szukasz?

css.php