zajadam.pl

Nalewka kawowo-pomarańczowa

Pomimo tego, że wcześniej nie wpadłem na pomysł samodzielnego przygotowania nalewki, ten trunek zawsze bardzo dobrze mi się kojarzył. Kiedy już przyszedł czas na rozpoczęcie nowej kulinarnej przygody postanowiłem, że moja pierwsza nalewka nie może być banalna! :)

nalewka kawowa pomarańczowa

Z pomocą przyszedł artykuł przeczytany w magazynie Kukbuk, gdzie entuzjasta domowych nalewek raczył czytelników cennymi wskazówkami.

Pomarańcze i kawa wydały mi się dość ekscentrycznym połączeniem, ale też brzmiało to na tyle zachęcająco, że postanowiłem spróbować swoich sił.

Składniki użyte do przygotowania nalewki

  • 250 ml spirytusu
  • 250 g cukru
  • 250 ml wody
  • cztery nieduże pomarańcze
  • kilkadziesiąt ziaren kawy

Jak przygotowałem nalewkę

  1. W rondlu zagotowałem wodę, zdjąłem z gazu, rozpuściłem w niej cukier i odstawiłem do ostygnięcia – w ten sposób powstał syrop cukrowy
  2. Pomarańcze bardzo dokładnie umyłem, następnie w każdej z nich wykonałem nożem kilkanaście-kilkadziesiąt nacięć
  3. Przez wszystkie nacięcia wepchnąłem do wnętrza pomarańczy po jednym ziarnie kawy – tak aby nic nie wystawało
  4. Pomarańcze nadziane ziarnami kawy włożyłem do słoika
  5. Syrop cukrowy dokładnie wymieszałem ze spirytusem i wlałem taką mieszankę do słoika z pomarańczami – co ważne, trzeba pamiętać o tym, żeby owoce były w całości przykryte przez alkohol
  6. Słoik szczelnie zamknąłem i wstawiłem do szafki na prawie trzy tygodnie
  7. Po upływie tego czasu nalewkę rozlałem do małych butelek – część rozdałem bliskim na Święta (super prezent!), a resztę w większej butelce zachowałem dla siebie. Jestem jednak pewien, że na długo nie wystarczy – nalewka wyszła tak dobra, że żal nie spróbować co wieczór choćby małego naparstka na dobry sen ;)
Skomentuj Pod przepisem mamy już 49 komentarzy!

oceny: 6, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 49 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Dawno tu nikt nie zaglądał, albo zaglądają, korzystają a nikt słowem nie uraczy. Takoż…
    Nie wiem jak autorowi wystarczało tyle płynu, by zalać 4 pomarańcze. Ja musiałem dorobić syropu cukrowego. Wtedy okazało się, że wejdzie jeszcze jedna pomarańcz. No więc trzeba było też dolać spirytu a, że brakło, to pękła jeszcze flaszka. Nie moja. Będzie trzeba się podzielić
    Rozwiązałem też problem wypływających pomarańczy. Przy okazji liznąłem łyżeczkę (pierwsza nieudana próba zatopienia owoców) i… Nie mogę się doczekać aż będzie gotowe
    Pozdrówko dla autora
    MRT

  2. Witam chciałam się zapytać ile muszę dać wodę z cukrem spirytusu na 7 litrowy słoik proszę o odpowiedz pozdrawiam jedna wyszła mi bardzo smaczna ma kopa pozdrawiam

  3. Jak ponacinać pomarańcze, czy od góry do dołu w takie paski, czy może porobić krzyżyki tylko żeby weszło tam ziarenko kawy?

  4. Hej.

    Ale z tych proporcji co w przepisie spirytusu, wody i cukru to moc nalewki wychodzi tylko ok. 37%…

    Nie za słabe to na nalewkę?

  5. Witam zrobilem wszystko tak jak podano w przepisie dzis mija poltora tygodnia wzialem troche nalewki na lyzeczke zeby sprawdzic smak i co? Gorzki posmak… ratunek? Czy do zlewu?

  6. 5

    Czy jest sens obciążania czymś tych pomarańczy? Im dłużej nalewka stoi, tym wyżej unoszą się wszystkie pomarańcze :)

  7. Czy jeśli malutka część pomarańczy wystaje znad alkoholu to w czymś to przeszkadza? Mam na myśli to czy jest ryzyko, ze ta część owocu się popsuje? Czy po prostu nie „wymiesza” się z alkoholem?
    oraz drugie pytanie: czy można w trakcie 3-tygodniowego okresu otwierać słoik?

  8. 5

    A ja użyłam melasy cukrowej, bo akurat byla w domu i proporcje 2×300ml i 300g. Ma dzieki temu też piekny ciemny, kawowy kolor:) Mam nadzieje, że nie bedzie za słodka, ale już sie nie moge doczekac efektu:)

    1. Przede wszystkim wielkie dzięki Panu Tomkowi za inspiracje :)
      A do Pana Mqriusza: nastawiam właśnie trzecią „transzę” tej nalewki. Jest DOSKONAŁA, choć nie tylko kawę, a nawet bardziej pomarańcze niż kawę się w niej czuje. A właściwie tak naprawdę pomarańcze z kawą. PYCHOTA!!!!!!!!!!!

  9. Owoce są w słoiku „wypchnięte” przez płyny.
    Już było o to pytanie, ale bez odpowiedzi…
    Czy nic się nie stanie przez 2 tyg pomimo jw?
    I jeszcze jedno pytanie…. Jakie macie słoiki, że mieszczą się cztery i to w dodatku w całości pomarańcze?

  10. Zestawienie pomarańczy i kawy rzeczywiście bardzo frapujące:) A ciekawi mnie bardzo, co zrobiłeś z 4 pomarańczami, które chyba były bardziej aromatyczne i pyszniejsze od samej nalewki?

  11. Dedalem 15 dkg cukru i 1 pół laski wanilii wyszła pyszna. Dzisiaj powtórzyłem eksperyment bez wanilii i z mandarynkami zamiast pomarańczy.

  12. wczoraj z

    wczoraj zalałem nalewke, wszystko wg przepisu, zostawiłem na noc w ciepłym miejscu, a dziś rano zauważyłem że na dnie słoja wytrącił mi się cały cukier :( mam się martwić??

  13. Właśnie mam nastawioną nalewkę. Zastanawiam się nad tym jaki powinien być efekt końcowy. Jak narazie po tygodniu nalewka nabrała sporo aromatu pomarańczy i kawy.
    Jest słodka i aromatyczna nie ma żadnej kwasowości z pomaranczy. CZy po 4 tygodniach nalewka zrobi się lekko kwaśna jak pomarańcze czy będzie słodka i zbierze tylko aromaty? Czy powinienem pomarańcze odcisnąc i dodać sok do nalewki czy lepiej tego nie robić?

  14. Zabieram się za ta nalewkę i mam jedno pytanko, 250 g cukru na 0,5 litra płynów nie spowoduje przypadkiem mocno słodkiego trunku?
    Proszę o informację czy jest wyczuwalna mocna słodycz i czy nie zepsuję nalewki dając np. 150 g?
    Pozdrawiam

  15. 4

    Odnosnie goryczki, trzy tygodnie to za dlugo, po dwoch tygodnich nalewka byla wysmienita, dzis minely trzy tygodnie i goryczka jest. Nastepna bede po dwoch tygodniach przelewac do butelek, bo na pewno zrobie jeszcze jedna, baardzo polecam :)

  16. Jaki procent alkoholu jest stosowany do zrobienia tej i innych nalewek? 70 % wystarczy?
    Prosze mi wybaczyc to pytanie ale jestem nowicjuszem w robieniu nalewek i wlasnie chcialabym sprobowac. Dodatkowo mieszkam w UK i mam wrazenie, ze jesli nie kupie spirytusu w „polskim sklepie”, to bede musiala sprowadzac z kraju kurierem.

  17. Tomku, do tematu nalewek chcę przymierzyć się w tym roku, ale ta kawowa przypomniała mi czasy studenckie, kiedy to zdarzyło nam się stworzyć z moim mężem wyjątkową mieszankę – nie pamiętam proporcji, ale wykorzystaliśmy do tego spirytus, wodę, cytryny, miód i ziarna kawy – ale sekret był w tym, że była to kawa aromatyzowana – czekoladowo-miętowa.

    1. ciekawy zestaw :) pewnie aromat czekolady i mięty dałoby się wyciągnąć z innych składników :) ja na razie jestem na etapie poznawania prostych smaków i dopiero jak przerobię wszystkie popularne owoce będę pewnie dalej eksperymentował z takimi ciekawymi recepturami

  18. Zrobiłam ją w ubiegłym roku i cieszyła się dużym powodzeniem.
    Dzięki za przypomnienie, w tym roku też będzie :-) !!

  19. a ja mam pewien problem, do słoika zmieściły mi się dwie pomarańcze ale po zalazniu spirytus wypchał je do gory i nie są w pełni zalane. Tymczasowo włożyłam do słoika mały widelczyk ze stali nierdzewnej nakłówając nim pomarańcze ale zastanawiam się czy drewniany patyczek nie byłby lepszy. Wiem, że szkło nie wchodzi w reakcje z alkoholem ale nie mam NIC szklanego o takich gabarytach, co mogłoby idealnie wejść między pomarancze a przykrywke od słoika, więc….. :)

  20. Mam pytanie bardzo prymitywne lecz nurtujące mnie od jakiegoś czasu. Czy wszystkie pomarańcze staramy się umieścić w jednym, dużym słoju czy można rozdzielić je na kilka mniejszych? :) I czy nasza nalewka nie straci na takim tricku? Znalazłem słoik który pomieści wszystko ale zdecydowanie wygodniej było by mi zrobić kilka mniejszych.

    1. Podobno po 14 dniach jest świetna do picia od razu, a jak stoi dłużej to się wytrąca goryczka z pestek, która znika dopiero po 3-4 miesiącach leżakowania. Zatem jeśli chcesz kosztować w najbliższym czasie to już, a dla cierpliwych można dłużej trzymać. :)

Czego szukasz?

css.php