Na czasie:

Nalewka kawowo-pomarańczowa

Pomimo tego, że wcześniej nie wpadłem na pomysł samodzielnego przygotowania nalewki, ten trunek zawsze bardzo dobrze mi się kojarzył. Kiedy już przyszedł czas na rozpoczęcie nowej kulinarnej przygody postanowiłem, że moja pierwsza nalewka nie może być banalna! :)

nalewka kawowa pomarańczowa

Z pomocą przyszedł artykuł przeczytany w magazynie Kukbuk, gdzie entuzjasta domowych nalewek raczył czytelników cennymi wskazówkami.

Pomarańcze i kawa wydały mi się dość ekscentrycznym połączeniem, ale też brzmiało to na tyle zachęcająco, że postanowiłem spróbować swoich sił.

Składniki użyte do przygotowania nalewki

  • 250 ml spirytusu
  • 250 g cukru
  • 250 ml wody
  • cztery nieduże pomarańcze
  • kilkadziesiąt ziaren kawy

Jak przygotowałem nalewkę

  1. W rondlu zagotowałem wodę, zdjąłem z gazu, rozpuściłem w niej cukier i odstawiłem do ostygnięcia – w ten sposób powstał syrop cukrowy
  2. Pomarańcze bardzo dokładnie umyłem, następnie w każdej z nich wykonałem nożem kilkanaście-kilkadziesiąt nacięć
  3. Przez wszystkie nacięcia wepchnąłem do wnętrza pomarańczy po jednym ziarnie kawy – tak aby nic nie wystawało
  4. Pomarańcze nadziane ziarnami kawy włożyłem do słoika
  5. Syrop cukrowy dokładnie wymieszałem ze spirytusem i wlałem taką mieszankę do słoika z pomarańczami – co ważne, trzeba pamiętać o tym, żeby owoce były w całości przykryte przez alkohol
  6. Słoik szczelnie zamknąłem i wstawiłem do szafki na prawie trzy tygodnie
  7. Po upływie tego czasu nalewkę rozlałem do małych butelek – część rozdałem bliskim na Święta (super prezent!), a resztę w większej butelce zachowałem dla siebie. Jestem jednak pewien, że na długo nie wystarczy – nalewka wyszła tak dobra, że żal nie spróbować co wieczór choćby małego naparstka na dobry sen ;)

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 49 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 49 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • MRT_Greg says:

    Dawno tu nikt nie zaglądał, albo zaglądają, korzystają a nikt słowem nie uraczy. Takoż…
    Nie wiem jak autorowi wystarczało tyle płynu, by zalać 4 pomarańcze. Ja musiałem dorobić syropu cukrowego. Wtedy okazało się, że wejdzie jeszcze jedna pomarańcz. No więc trzeba było też dolać spirytu a, że brakło, to pękła jeszcze flaszka. Nie moja. Będzie trzeba się podzielić
    Rozwiązałem też problem wypływających pomarańczy. Przy okazji liznąłem łyżeczkę (pierwsza nieudana próba zatopienia owoców) i… Nie mogę się doczekać aż będzie gotowe
    Pozdrówko dla autora
    MRT

  • krzysztof says:

    jak ma być alkohol 70% jak spiryt mieszamy pół na pół z wodą?

  • krzysztof says:

    jak zalać tyle owoców pół litra płynu. nie wiem co wy za magiczne słoiki macie.

  • Kazia says:

    Witam chciałam się zapytać ile muszę dać wodę z cukrem spirytusu na 7 litrowy słoik proszę o odpowiedz pozdrawiam jedna wyszła mi bardzo smaczna ma kopa pozdrawiam

  • Mateo says:

    naparstek na sen zakrawa o alkoholizm ;)

  • Marek says:

    Jak ponacinać pomarańcze, czy od góry do dołu w takie paski, czy może porobić krzyżyki tylko żeby weszło tam ziarenko kawy?

  • zurek says:

    Hej.

    Ale z tych proporcji co w przepisie spirytusu, wody i cukru to moc nalewki wychodzi tylko ok. 37%…

    Nie za słabe to na nalewkę?

  • Marcin says:

    Witam zrobilem wszystko tak jak podano w przepisie dzis mija poltora tygodnia wzialem troche nalewki na lyzeczke zeby sprawdzic smak i co? Gorzki posmak… ratunek? Czy do zlewu?

  • minka says:
    5

    Czy jest sens obciążania czymś tych pomarańczy? Im dłużej nalewka stoi, tym wyżej unoszą się wszystkie pomarańcze :)

  • jark says:

    Czy jeśli malutka część pomarańczy wystaje znad alkoholu to w czymś to przeszkadza? Mam na myśli to czy jest ryzyko, ze ta część owocu się popsuje? Czy po prostu nie „wymiesza” się z alkoholem?
    oraz drugie pytanie: czy można w trakcie 3-tygodniowego okresu otwierać słoik?

    • Tomek Lach says:

      Taka pomarańcza nie powinna się popsuć, i nie powinno się też nic złego stać jeżeli otworzysz na moment słoik

  • Ola says:

    Jesli mam spirytus 97% to mam rozcieńczać na 70%? Zeby nie wyszła za mocna?

  • Kuba says:

    Czy na koniec trzeba wycisnąć sok z pomarańczy? Czy tylko zlać wszystko ze słoja?

    • Tomek Lach says:

      Możesz spróbować, ale z mojego doświadczenia to nie bardzo była potrzeba cokolwiek wyciskać – poza tym może to zburzyć klarowność nalewki

  • Delosindio says:
    5

    Mam pytanie jaki zakupić spirytus do tej nalewki i czy pomarancze maja byc w skórkach czy obrać?

    • Tomek Lach says:

      Spirytus dowolny jaki znajdziesz w sklepie, a pomarańcze ze skórką – tylko pamiętaj żeby bardzo dobrze je umyć, a najlepiej wyszorować z pomocą sody oczyszczonej

  • goshgarden says:
    5

    A ja użyłam melasy cukrowej, bo akurat byla w domu i proporcje 2×300ml i 300g. Ma dzieki temu też piekny ciemny, kawowy kolor:) Mam nadzieje, że nie bedzie za słodka, ale już sie nie moge doczekac efektu:)

  • Kiti says:

    Czy do tego przepisu używa się 250 spirytusu 95% czy już rozcieńczonego do 70%?

  • Mqriusz says:

    Uwielbiam wszystko co kawowe i nie mogę się doczekać degustacji, a jutro zlewam ;-)

    • Małgorzata Sieradz says:

      Przede wszystkim wielkie dzięki Panu Tomkowi za inspiracje :)
      A do Pana Mqriusza: nastawiam właśnie trzecią „transzę” tej nalewki. Jest DOSKONAŁA, choć nie tylko kawę, a nawet bardziej pomarańcze niż kawę się w niej czuje. A właściwie tak naprawdę pomarańcze z kawą. PYCHOTA!!!!!!!!!!!

  • dar.reszcz says:

    Dzięki za odpowiedź

  • dar.reszcz says:

    Owoce są w słoiku „wypchnięte” przez płyny.
    Już było o to pytanie, ale bez odpowiedzi…
    Czy nic się nie stanie przez 2 tyg pomimo jw?
    I jeszcze jedno pytanie…. Jakie macie słoiki, że mieszczą się cztery i to w dodatku w całości pomarańcze?

    • Tomek Lach says:

      Nic się nie stanie jak owoce wypłyną, alkohol konserwuje dobrze ;) A co do słoika to ja używam takiego sporego i szerokiego o pojemności 2L z IKEA

  • Mqriusz says:

    Zbieram się za robienie ;-)

  • kasia says:

    troche zmodyfikowalam :) dodalam laske cynamonu i pare gozdzikow a zamiast cukru byl miod :) wyszla pychota

  • Teresa says:

    Zestawienie pomarańczy i kawy rzeczywiście bardzo frapujące:) A ciekawi mnie bardzo, co zrobiłeś z 4 pomarańczami, które chyba były bardziej aromatyczne i pyszniejsze od samej nalewki?

  • Staszek says:

    Dedalem 15 dkg cukru i 1 pół laski wanilii wyszła pyszna. Dzisiaj powtórzyłem eksperyment bez wanilii i z mandarynkami zamiast pomarańczy.

  • Marcin says:

    wczoraj z

    wczoraj zalałem nalewke, wszystko wg przepisu, zostawiłem na noc w ciepłym miejscu, a dziś rano zauważyłem że na dnie słoja wytrącił mi się cały cukier :( mam się martwić??

  • Mariola says:
    5

    Cudowny smak,cudowny aromat…znam te nalewke od dobrych 10lat i zawsze niezmiennie kojarzy mi sie ze swietami.

  • Adam says:

    Właśnie mam nastawioną nalewkę. Zastanawiam się nad tym jaki powinien być efekt końcowy. Jak narazie po tygodniu nalewka nabrała sporo aromatu pomarańczy i kawy.
    Jest słodka i aromatyczna nie ma żadnej kwasowości z pomaranczy. CZy po 4 tygodniach nalewka zrobi się lekko kwaśna jak pomarańcze czy będzie słodka i zbierze tylko aromaty? Czy powinienem pomarańcze odcisnąc i dodać sok do nalewki czy lepiej tego nie robić?

  • Paweł says:

    Zabieram się za ta nalewkę i mam jedno pytanko, 250 g cukru na 0,5 litra płynów nie spowoduje przypadkiem mocno słodkiego trunku?
    Proszę o informację czy jest wyczuwalna mocna słodycz i czy nie zepsuję nalewki dając np. 150 g?
    Pozdrawiam

    • Tomek Lach says:

      Paweł na pewno 150 g nie zepsuje nalewki, a najwyżej dosłodzisz do smaku – jeżeli przesadzisz w drugą stronę to już nie ma ratunku ;)

  • Łukasz says:

    Czy po upływie 3 tygodni pomarańcze trzeba dodatkowo wycisnąć w celu otrzymania większej ilości soku ?

  • Aga says:

    Czy mogą być butelki po frugo ?

  • Piotrek says:
    5

    Naleweczka wyszła super….Gorąco polecam.

  • Renata says:
    4

    Odnosnie goryczki, trzy tygodnie to za dlugo, po dwoch tygodnich nalewka byla wysmienita, dzis minely trzy tygodnie i goryczka jest. Nastepna bede po dwoch tygodniach przelewac do butelek, bo na pewno zrobie jeszcze jedna, baardzo polecam :)

  • Ela says:

    Jaki procent alkoholu jest stosowany do zrobienia tej i innych nalewek? 70 % wystarczy?
    Prosze mi wybaczyc to pytanie ale jestem nowicjuszem w robieniu nalewek i wlasnie chcialabym sprobowac. Dodatkowo mieszkam w UK i mam wrazenie, ze jesli nie kupie spirytusu w „polskim sklepie”, to bede musiala sprowadzac z kraju kurierem.

  • Ania says:

    Tomku, do tematu nalewek chcę przymierzyć się w tym roku, ale ta kawowa przypomniała mi czasy studenckie, kiedy to zdarzyło nam się stworzyć z moim mężem wyjątkową mieszankę – nie pamiętam proporcji, ale wykorzystaliśmy do tego spirytus, wodę, cytryny, miód i ziarna kawy – ale sekret był w tym, że była to kawa aromatyzowana – czekoladowo-miętowa.

    • Tomek Lach says:

      ciekawy zestaw :) pewnie aromat czekolady i mięty dałoby się wyciągnąć z innych składników :) ja na razie jestem na etapie poznawania prostych smaków i dopiero jak przerobię wszystkie popularne owoce będę pewnie dalej eksperymentował z takimi ciekawymi recepturami

  • Ania says:

    Zrobiłam ją w ubiegłym roku i cieszyła się dużym powodzeniem.
    Dzięki za przypomnienie, w tym roku też będzie :-) !!

  • Magda says:

    Własnie robię to nalewkę , przepis jest zachęcający,
    Dam znać jak wyszła.
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
    ;)

  • Ewelina says:

    a ja mam pewien problem, do słoika zmieściły mi się dwie pomarańcze ale po zalazniu spirytus wypchał je do gory i nie są w pełni zalane. Tymczasowo włożyłam do słoika mały widelczyk ze stali nierdzewnej nakłówając nim pomarańcze ale zastanawiam się czy drewniany patyczek nie byłby lepszy. Wiem, że szkło nie wchodzi w reakcje z alkoholem ale nie mam NIC szklanego o takich gabarytach, co mogłoby idealnie wejść między pomarancze a przykrywke od słoika, więc….. :)

  • Dawid says:

    Mam pytanie bardzo prymitywne lecz nurtujące mnie od jakiegoś czasu. Czy wszystkie pomarańcze staramy się umieścić w jednym, dużym słoju czy można rozdzielić je na kilka mniejszych? :) I czy nasza nalewka nie straci na takim tricku? Znalazłem słoik który pomieści wszystko ale zdecydowanie wygodniej było by mi zrobić kilka mniejszych.

  • Aniko says:

    Mój tata robi nalewki wręcz hurtowo :) ta musi pachnieć niesamowicie

  • inka says:

    Fajna naleweczka :) „dobrych” snów zatem życzę Pozdrawiam
    Inka

  • Droczilka says:

    U mnie dokładnie taka sama nalewka stoi w słoju już 2 tygodnie. Ciekawa jestem efektu…:-)

    • Domino says:

      Podobno po 14 dniach jest świetna do picia od razu, a jak stoi dłużej to się wytrąca goryczka z pestek, która znika dopiero po 3-4 miesiącach leżakowania. Zatem jeśli chcesz kosztować w najbliższym czasie to już, a dla cierpliwych można dłużej trzymać. :)

Ilość komentarzy: 49 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php