Na czasie:

Co to jest cukier jaggery?

Obecnie na rynku jest tak wiele zamienników dla białego cukru, że czasem trudno się w nich rozeznać. Sprawy nie ułatwia też fakt, że co chwilę dowiadujemy się o nowych badaniach nad sztucznymi słodzikami, które to raz wykazują, że są one bezwzględnie zdrowsze dla naszego organizmu, a innym razem, że są samym złem. Może więc pora poszukać bardziej naturalnej alternatywy? Jedną z nich może być cukier jaggery. 

Co to jest cukier jaggery?

Cukier jaggery – nierafinowany cukier palmowy, lub trzcinowy, który w zależności od obszaru występowania nazywany jest również goor (Indie, Pakistan, Sri Lanka), piloncillo (Meksyk), rapadura (Brazylia) lub panela (Ameryka Środkowa i Południowa). W sprzedaży występują jego dwie formy: miękka (przypominająca konsystencją miód) oraz bardziej twarda i krucha. Pierwsza jest stosowana najczęściej jako smarowidło do chleba lub zamiennik melasy do słodzenia kawy lub herbaty, a druga jest wykorzystywana do produkcji ciastek i cukierków.

Cukier, który nie smakuje jak cukier

Jaggery ma karmelowo słodki posmak z wyczuwalną nutą miodu, toffi i nektaru kwiatowego. Nie posiada za to goryczki charakterystycznej dla melasy i brązowego cukru. Wyczuwalna jest jednak nuta kwaskowości, która idealnie komponuje się ze słodyczą cukru. To sprawia, że powinien on przypaść do gustu łasuchom.
Cukier ten poza sacharozą składa się także z glukozy i  fruktozy. Zawiera też  niewielką ilość składników mineralnych. (Cukier biały to prawie wyłącznie sacharoza.) Poza tym jaggery zawiera też witaminy z grupy B, cynk, wapń i miedź. Warto także dodać, że ma on o połowę niższy indeks glikemiczny (IG=35) niż biały cukier.

Zastosowanie w kuchni

Cukier jaggery można wykorzystywać do deserów i słodyczy. Może on również zastępować biały cukier, którym słodzimy napoje. Produkuje się z niego także alkohol. W Indiach dodaje się się go m.in do dań jednogarnkowych (tj. np. curry z ciecierzycy)
Nie wolno zapominać jednak, że mimo, że zdrowszy to jednak wciąż jest to cukier. A cukier spożywany w nadmiarze szkodzi. Dlatego podobnie jak sacharoza powinien być ograniczany.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php