Curry z ciecierzycy

Ciecierzyca zagościła w mojej kuchni na dobre. Ta wyjątkowa roślina pojawia się jako składnik wielu smacznych potraw – past śniadaniowych, zup, sałatek czy dań głównych. Tym razem była bazą do przygotowania pożywnego i rozgrzewającego curry.

Danie jest niezwykle aromatyczne, tak jak cała masa użytych przypraw. Do stworzenia potrawy wykorzystałam – imbir, cynamon, kurkumę, kolendrę i paprykę. Przyprawy nadają wyrazisty, słodko-pikantny smak. Curry jest nie tylko bardzo smaczne, ale także wartościowe. Główny składnik dania, czyli ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicenia diety. Jak większość roślin strączkowych jest ceniona za wysoką zawartość błonnika, który zapewnia długie uczucie sytości i w konsekwencji pomaga zapanować nad podjadaniem.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 200 suchej ciecierzycy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do podania

Curry z ciecierzycy

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej namocz suchą ciecierzycę (ciecierzycę umieść w garnku i zalej zimną wodą – powinno być jej sporo więcej niż ciecierzycy, ponieważ ziarna napęcznieją. Odstaw do namoczenia na noc).

  2. Następnego dnia ciecierzycę odcedź i przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją w garnku ponownie zimną wodą i rozpocznij gotowanie. Gotuj pod przykryciem przez ok. 80 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania dodaj sól.

  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dorzuć drobno posiekane ząbki czosnku i podsmaż jeszcze przez minutę.

  4. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry. Następnie dodaj pozostałe przyprawy (imbir, cynamon, kurkumę, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Wszystkie przyprawy dodaj na patelnię i smaż kolejne 2 minuty, mieszając drewnianą łyżką.

  5. Na patelnię dodaj pomidory z puszki, pastę curry i ugotowaną, odsączoną ciecierzycę – duś przez ok. 4-5 minut. Do składników dodaj mleko kokosowe i duś kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  6. Na koniec danie dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Całość wymieszaj, aby smaki się połączyły. Patelnię zestaw z ognia i posyp posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Curry z ciecierzycy

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php