zajadam.pl

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Świadomie unikamy produktów z cukrem, bo są niezdrowe. Niestety jest on przemycany przeważnie w formie syropu glukozowo-fruktozowego. Lista wyrobów, w których ukryty jest cukier jest bardzo długa. Zaczynając od produktów śniadaniowych takich jak: wędliny, płatki śniadaniowe czy jogurty owocowe. A gdyby tak na śniadanie serwować witaminy i cenne składniki odżywcze zamiast cukru, Co Ty na to?

W zamian pozornie zdrowych produktów śniadaniowych proponuję fasolową pastę kanapkową własnej roboty, która będzie idealna do porannego, świeżego, pieczywa. Pasta jest wyrazista w smaku, a to za sprawą kilku przypraw i dodatków. Smarowidło z białej fasoli wzbogacam czosnkiem, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz tymiankiem i majerankiem.

Składniki

  • 300 g białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie

  1. Fasolę umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią), pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz i zalej nową wodą. Gotuj fasolę do miękkości w osolonej wodzie.

  3. Ugotowaną fasolę odcedź i postaw do przestudzenia. Następnie umieść w pojemniku blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku i zmiksuj na gładką masę.

  4. Do masy dodawaj stopniowo oliwę z oliwek i miksuj, aż do uzyskania pasty o odpowiedniej konsystencji.

  5. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulkę z dodatkiem goździków, cynamonu, anyżu i pieprzu. Gdy cebulka się zeszkli a przyprawy uwolnią cały swój aromat wyciągnij je z patelni.

  6. Podsmażoną cebulkę dodaj do pasty fasolowej. Dopraw ją solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, majerankiem i tymiankiem.

  7. Pastę serwuj na pieczywie posypaną ulubioną zieleniną.

Warto wprowadzić fasolę do swojego menu. To niepozorne warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości – zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jest cennym źródłem błonnika. Raczej odradzałabym używania tutaj fasoli konserwowej, lepiej sięgnąć po namoczoną i ugotowaną fasolę ze względu na większą zawartość składników odżywczych.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php