zajadam.pl

Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony to zupa o bogatym smaku i pięknym, głębokim kolorze. To właśnie od niego w naszym domu zaczyna się wieczerza wigilijna. Czysty barszcz w tradycyjnej wersji podajemy z uszkami. Można go także serwować w towarzystwie pasztecików, drożdżowych bułeczek czy krokietów.

Taki barszcz gości na moim stole nie tylko w święta. Zupa idealna na zimowe, chłodne dni. Jest bardzo aromatyczna i mocno rozgrzewająca. Sprawdzi się doskonale w sezonie karnawałowym.

Składniki:

  • 2 litry bulionu jarzynowego lub mięsnego
  • 1 kg buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 7 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki obierz i pokrój w mniejsze plastry. Bulion zagotuj.

  2. Do gotującego bulionu dodaj buraki, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.

  3. Gotuj do miękkości buraków ok. 1 godziny, na małej mocy palnika (podczas gotowania, garnek przykryj pokrywką, pozostawiając małą szczelinę).

  4. Pod koniec gotowania dodaj rozgnieciony czosnek.

  5. Gotowy barszcz przecedź przez sitko. Dopraw go majerankiem, solą, octem (sokiem z cytryny) i pieprzem.

Skomentuj

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php